Brokerii vor sa atraga atentia asupra modului de aplicare a Codului Fiscal
Data publicarii: 24-01-2007
Asociatia Brokerilor, institutie creata pentru a proteja drepturile caselor de brokeraj, a facut demersuri la Ministerul Finantelor Publice pentru a corecta ordinul dat recent de ministru, a declarat, marti Dan paul, presedintele comunitatii brokerilor.
"Ne dorim doar aplicarea Codului Fiscal, potrivit caruia, impozitul se calculeaza la sfarsitul anului pe castigul net, si se tine cont, in calcularea acestuia de perioada de detinere a titlurilor, aplicandu-se 1% si respectiv 16%", a declarat Anca Dumitru, vicepresedinte al Asociatiei Brokerilor.
Potrivit opiniei sale, ordinul ministrului a creat confuzie. "Este absurd sa ceri sa se plateasca impozit pe castig brut", a mai spus Dumitru.
"Purtam un dialog al surzilor", a decalrat Adrian Manaila, membru in Consiliul Bursei de Valori Bucuresti. "Astfel de acte distrug piata de capital. Nu este posibil ca reprezentantii ANAF sa declare ca trebuie sa ne imprumutam pentru a plati impozitul in conditiile in care, platim impozitul iar perderile se negociaza", a comentat Manaila.
"In fapt se contesta degringolada care exista la Ministerul Finantelor Publice, si care se rasfrange asupra activitatii caselor de brokeraj si afecteaza clientii acestora", a spus Adrian Simionescu, broker la Finans Securities.
Codul Fiscal recunoaste pierderile din tranzactiile bursiere ale investitorilor si permite scaderea acestora din impozitul pe venituri.
Investitorii persoane fizice trebuie sa plateasca, pana joi, un impozit de 16% pentru castigurile obtinute in 2006 din titlurile de valoare detinute mai putin de un an, urmand ca, abia in mai 2007, sa aiba loc impunerea la castigul net anual, la care se va lua in calcul pierderea de pe parcursul anului trecut.
Pana pe 25 ianuarie 2007, persoanele fizice care au obtinut castiguri anul trecut din titluri de valoare, pe care le-au dobandit si le-au vandut intr-un interval mai mic de 365 zile, sunt obligate sa le declare si sa plateasca un impozit de 16%. Impozitul platit in 25 ianuarie se aplica exclusiv titlurilor a caror valoare s-a apreciat fata de momentul cumpararii.
Pana joi investitorii trebuie sa completeze declaratia 226, care este disponibila si pe site-ul ANAF, care nu tine cont pierderi. Ulterior acestei date, se vor plati penalizari, in urma emiterii declaratiei de impunere.
Brokerii si investitorii sustin ca prin aceast mecanism, statul impoziteaza un castig aparent si propun schimbarea metodei de calcul a impozitului.
Cea de-a doua etapa, de regularizare a impozitului, este pana pe 15 mai, cand se depune o alta declaratie (formularul 200) pentru intregul portofoliu de actiuni, indiferent daca pentru acestea s-a obtinut castig sau nu. Titlurile din portofoliu sunt impozitate cu doua cote, 1% si 16%, in functie de perioada de detinere. Actiunile pastrate mai mult de 365 de zile sunt impuse cu 1%, iar restul actiunilor cu 16%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online