Brokerii vor sa atraga atentia asupra modului de aplicare a Codului Fiscal
Data publicarii: 24-01-2007
Asociatia Brokerilor, institutie creata pentru a proteja drepturile caselor de brokeraj, a facut demersuri la Ministerul Finantelor Publice pentru a corecta ordinul dat recent de ministru, a declarat, marti Dan paul, presedintele comunitatii brokerilor.
"Ne dorim doar aplicarea Codului Fiscal, potrivit caruia, impozitul se calculeaza la sfarsitul anului pe castigul net, si se tine cont, in calcularea acestuia de perioada de detinere a titlurilor, aplicandu-se 1% si respectiv 16%", a declarat Anca Dumitru, vicepresedinte al Asociatiei Brokerilor.
Potrivit opiniei sale, ordinul ministrului a creat confuzie. "Este absurd sa ceri sa se plateasca impozit pe castig brut", a mai spus Dumitru.
"Purtam un dialog al surzilor", a decalrat Adrian Manaila, membru in Consiliul Bursei de Valori Bucuresti. "Astfel de acte distrug piata de capital. Nu este posibil ca reprezentantii ANAF sa declare ca trebuie sa ne imprumutam pentru a plati impozitul in conditiile in care, platim impozitul iar perderile se negociaza", a comentat Manaila.
"In fapt se contesta degringolada care exista la Ministerul Finantelor Publice, si care se rasfrange asupra activitatii caselor de brokeraj si afecteaza clientii acestora", a spus Adrian Simionescu, broker la Finans Securities.
Codul Fiscal recunoaste pierderile din tranzactiile bursiere ale investitorilor si permite scaderea acestora din impozitul pe venituri.
Investitorii persoane fizice trebuie sa plateasca, pana joi, un impozit de 16% pentru castigurile obtinute in 2006 din titlurile de valoare detinute mai putin de un an, urmand ca, abia in mai 2007, sa aiba loc impunerea la castigul net anual, la care se va lua in calcul pierderea de pe parcursul anului trecut.
Pana pe 25 ianuarie 2007, persoanele fizice care au obtinut castiguri anul trecut din titluri de valoare, pe care le-au dobandit si le-au vandut intr-un interval mai mic de 365 zile, sunt obligate sa le declare si sa plateasca un impozit de 16%. Impozitul platit in 25 ianuarie se aplica exclusiv titlurilor a caror valoare s-a apreciat fata de momentul cumpararii.
Pana joi investitorii trebuie sa completeze declaratia 226, care este disponibila si pe site-ul ANAF, care nu tine cont pierderi. Ulterior acestei date, se vor plati penalizari, in urma emiterii declaratiei de impunere.
Brokerii si investitorii sustin ca prin aceast mecanism, statul impoziteaza un castig aparent si propun schimbarea metodei de calcul a impozitului.
Cea de-a doua etapa, de regularizare a impozitului, este pana pe 15 mai, cand se depune o alta declaratie (formularul 200) pentru intregul portofoliu de actiuni, indiferent daca pentru acestea s-a obtinut castig sau nu. Titlurile din portofoliu sunt impozitate cu doua cote, 1% si 16%, in functie de perioada de detinere. Actiunile pastrate mai mult de 365 de zile sunt impuse cu 1%, iar restul actiunilor cu 16%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău