De ce vor scadea dobanzile

Data publicarii: 29-01-2007
Lupta pentru cota de piata, relaxarea restrictiilor impuse de la nivelul bancii centrale si politica monetara a BNR ar putea sa scada nivelul dobinzilor. Mai ales la cele in lei, noteaza Cotidianul. Inceputul anului are semne bune pentru clientii bancilor. Obligata de regulile europene, dar si pe fondul succesului dezinflatiei, BNR a debutat relaxarea conditiilor impuse de la centru pietei bancare. Un rol si mai important in scaderea costului creditului revine insa concurentei dintre bancile comerciale. Multe dintre acestea sacrifica din profit pentru a cistiga cota de piata.

Dobinzile merg in jos

Concurenta dintre banci, care s-a manifestat vertiginos inca de la inceputul anului prin promotii agresive ale societatilor bancare autohtone, se va inteti in urma intrarii directe pe piata romaneasca a bancilor straine. "Intre bancile care sint deja in Romania lupta pentru cota de piata va continua. Vedem ca anumite banci sint destul de agresive pe piata si opereaza la limitele profitabilitatii ca sa mai captureze cota de piata. In afara de aceasta, exista si banci care vin acum pentru prima data in Romania, ceea ce inseamna ca si acestea au planuri de a captura anumite cote de piata sau pentru a lansa produse noi. Acum, ca sintem parte a comunitatii europene, este posibil ca banci care nici nu sint in Romania sa vinda anumite produse pe piata romaneasca, ceea ce inseamna inca un concurent in plus. Competitia s-ar putea sa aiba un efect asupra marjelor de dobinda, ca si asupra evolutiei inflatiei, considera Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank, citat de Rompres.

Scaderi la lei, mai degraba decit la euro

In pofida asteptarilor bancherilor comerciali, BNR va actiona in continuare pentru temperarea creditarii in valuta, asupra careia pirghiile bancii centrale sint ineficiente, din perspectiva dezinflatiei. Cu alte cuvinte, creditarea in moneda nationala va fi favorizata fata de cea in valuta. Deja BNR a decis, se pare, sa lase mai multi lei in piata. BNR a refuzat sa mai atraga, din decembrie, toti banii oferiti de banci la licitatiile pentru depozitele la o luna si a inceput sa scoata un procent din ce in ce mai mic din cit aveau de oferit bancile. "Daca vorbim despre dobinda in lei, cred ca ar fi logic, in masura in care scade inflatia, ca si dobinda sa scada in acelasi timp. Nu este exclus ca dobinda in euro sa se duca un pic in sus in aceste conditii. Vom avea, probabil, si o apropiere, o aliniere a dobinzii in lei cu cea in euro, in urmatorii ani", a apreciat recent Steven van Groningen.

Relaxari previzibile

Eliminarea cerintei de capital pentru imprumuturile in valuta, acordate de bancile comerciale, si lasarea la latitudinea acestora a obligativitatii sau a nivelului avansului cerut la imprumuturile persoanelor fizice sint primele semne bune. BNR a constatat probabil ineficienta acestor restrictii in temperarea creditarii, mai ales in noile conditii ale aderarii tarii la Uniune. De altfel, BNR este singura banca centrala din Europa care mai mentine astfel de masuri "neortodoxe", cum este si cazul limitarii imprumutului acordat de banci prin impunerea unei corelari stricte intre venitul net si cuantumul ratei lunare de rambursat. Urmatorul pas care va fi avut in vedere vizeaza reducerea rezervelor minime obligatorii, invocata repetat de bancherii comerciali ca un cost suplimentar, care conduce la scumpirea creditului in valuta cu circa 1,5 puncte procentuale.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: