Amera Tower: prima clădire de birouri din România care devine Zero Waste

Data publicarii: 30-03-2021 | Mediu
Pentru prima oară în România, Zero Waste Europe a acordat precertificarea Zero Waste unei clădiri de birouri și anume, Amera Tower din Cluj-Napoca. Bazat pe metodologia Zero Waste International Alliance, sistemul de certificare Zero Waste Building este un standard de evaluare care se acordă la nivel internațional. Acesta este gestionat de către Mission Zero Waste Academy (MiZA), organizație înființată de Zero Waste Europe pentru a dezvolta și gestiona la nivel internațional sisteme de certificare și programe conexe.

Pentru a primi precertificarea Zero Waste, clădirea Amera Tower a parcurs un proces complex ce a inclus monitorizarea continuă, luarea unor măsuri de reducere a risipei și de prevenire a generării de deșeuri, reorganizarea și optimizarea colectării separate a deșeurilor, numeroase practici de mediu dar și training pentru ocupanții spațiilor închiriate. În urma tuturor acestor măsuri, Amera Tower a reușit în doar șase luni creșterea ratei de colectare separată de la 6,47% la 77%.

Precertificarea obținută de Amera Tower reprezintă astfel un prim pas concret pentru obținerea certificării Zero Waste Building, obiectivele finale ale procesului de certificare fiind de a reduce deșeurile care ajung la groapa de gunoi cu minim 90%.

Măsurile de prevenire luate cu această ocazie au inclus și un întreg proces de înlocuire a apei la PET și a bidoanelor de plastic reîncărcabile cu dozatoare dotate cu filtre, conectate direct la rețeaua de apă. Au fost eliminate de asemenea paharele de plastic, capsulele de cafea și accesoriile de plastic de unică folosință. Mai mult, au fost înlocuite și espressoarele de cafea care utilizau capsule de unică folosință cu aparate care folosesc cafea boabe. Zațul rezultat este colectat în containere pentru biodeșeuri și ulterior, utilizat ca compost.

S-au modificat și modalitățile de colectare a deșeurilor. Acum, Amera Tower colectează separat pe 12 fracții în loc de 5 fracții cum cere legislația, după cum urmează: PET, folie (și alte tipuri de plastic), tetra-pack, metal, polistiren, hârtie, sticlă, ulei uzat, tonere imprimantă, biodeșeuri și reziduale. Acestea sunt toate colectate, rearanjate și etichetate corespunzător. Mai mult, în zonele de luat masa au fost instalate recipiente aerate care reduc umiditatea biodeșeurilor și implicit mirosurile neplăcute. Toate prosoapele din băi sunt de asemenea colectate și adăugate parțial la compost, restul fiind predate către un producător care le transformă în celuloză de izolație pentru clădiri.

Toate măsurile luate de Amera Tower au presupus o investiție care va fi amortizată în aproximativ 7 luni. A fost redus de asemenea cu 61,5% și costul cu managementul deșeurilor/angajat, față de costul de dinaintea începerii procesului de certificare.

„Investiția în optimizarea colectării a fost minimă, doar câteva mii de lei; mai mult este vorba de o schimbare de atitudine, de mentalitate. Am demonstrat că nu este necesar să cheltui bani mulți, pentru a crea un mediu de lucru realmente sustenabil”, a afirmat directorul Amera, Adam Ambrus.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: