Studiu Deloitte: costul este cel mai important factor in decizia consumatorilor de a se abona la un serviciu de streaming video

Data publicarii: 16-08-2021 | Media
Aproape jumătate (46%) din respondenții studiului Deloitte Digital Media Trends 2021 susțin că costul este cel mai important factor în decizia de a se abona la un serviciu de streaming video. Din această cauză, 55% dintre respondenți spun că utilizează în mod curent servicii de streaming care se susțin financiar din publicitate. Prin urmare, potrivit raportului realizat de Deloitte, sensibilitatea la preț reprezintă factorul cheie pentru serviciile de divertisment, utilizatorii de platforme de streaming video (49%), de jocuri video (38%) sau streaming audio (37%) susținând că ar înceta să mai folosească aceste servicii în cazul în care prețul lor ar crește.

Mai mult, raportul Deloitte scoate în evidență și faptul că pandemia de Covid-19 a amplificat apetitul consumatorilor, indiferent de generația din care fac parte, pentru jocurile video. În acest sens, respondenții aparținători generației Z, în proporție covârșitoare de 87%, afirmă că accesează jocuri video pe telefoane, console sau calculatoare cel puțin săptămânal, lucru care i-a ajutat să depășească perioadele dificile ale pandemiei și să rămână conectați cu alte persoane. Procente similare descoperim în acest caz și în rândurile milenialilor și ai exponenților generației X care susțin același lucru în proporții de 83% respectiv 79%.

Potrivit aceluiași studiu, al doilea factor important în decizia consumatorilor de a se abona la un serviciu de streaming video este, în proporție de 35%, conținutul. Raportul scoate în evidență, în acest context, o concurență acerbă a furnizorilor, în condițiile în care utilizatorii de servicii video dețin în medie patru abonamente iar cei ai platformelor de jocuri online, câte trei abonamente.

Mulți dintre utilizatori, pe de altă parte, consideră ca fiind uneori dificil să acceseze conținutul pe care doresc să îl urmărească, prin intermediul atâtor platforme. 66% dintre aceștia devin frustrați atunci când conținutul dorit nu mai este disponibil pe platforma la care s-au abonat în vreme ce 49% sunt nemulțumiți atunci când o platformă nu le face recomandări adecvate cu privire la conținutul pe care l-ar putea viziona. Ponderea celor care își reziliază abonamentele la serviciile de streaming video se menține însă la un procent de 37% în perioada octombrie 2020, februarie 2021.

„Ponderea clienților care își reziliază abonamentele este de mult timp un factor important pe agenda jucătorilor din industria de telecomunicații și, ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19, industria de media și divertisment se confruntă acum cu aceeași provocare. Comportamentul consumatorilor de servicii de streaming din această perioadă va contribui la apariția unei piețe mai mature și mai competitive. În acest context, furnizorii se vor concentra pe retenția clienților, vor crea experiențe personalizate și unice pentru utilizatori și își vor intensifica eforturile de a le oferi conținut relevant, cum a fost cazul Netflix, care a difuzat conținut educațional gratuit pe propriul canal de Youtube în contextul închiderii școlilor pe fondul pandemiei, sau al HBO Max, care a lansat filme pe platformă în aceeași zi în care acestea au debutat în cinematografe”, a spus Andrei Ionescu, Partener coordonator Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: