Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate

Data publicarii: 13-01-2023 | Mediu
Potrivit celui mai recent raport EY - Global Corporate Reporting Survey, mulți dintre cei mai mari investitori la nivel global, la fel ca și companiile din întreaga lume, sunt în dezacord cu privire la acțiunile necesare pentru sustenabilitate. E un conflict de opinie care riscă să blocheze accesul la capital pentru multe dintre aceste organizații, împiedicând în același timp și procesul de de-carbonizare.

La acest studiu au participat 1040 de directori financiari și alți lideri financiari de rang înalt dar și 320 de investitori instituționali din întreaga lume. Cu această ocazie au fost analizate așteptările și obiectivele acestora în ceea ce privește raportarea și investițiile în domeniul sustenabilității.

"Deși observăm deja că unii actori importanți din domeniul investițiilor trec de la investițiile tradiționale la cele sustenabile, există încă diferențe mari între așteptările și ambițiile companiilor și ale investitorilor în ceea ce privește sustenabilitatea, după cum arată acest sondaj. Și este mai mult decât o diferență de perspectivă: este o deconectare care poate submina buna funcționare a piețelor de capital și eforturile de combatere a schimbărilor climatice în general.

Pentru a evita ca profiturile pe termen scurt să se transforme în datorii pe termen lung, companiile trebuie să se asigure că sustenabilitatea este încorporată în strategia lor de afaceri și că raportarea privind sustenabilitatea urmează o abordare structurată, riguroasă și fiabilă. Companiile trebuie să treacă de la simpli indicatori gestionați de Chief Sustainability Officer - CSO și de departamentul de sustenabilitate, la procese care să implice funcțiile din întreaga organizație, sub responsabilitatea directă a managementului companiei", spune Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate, EY România.

Potrivit raportului amintit mai sus, 78% dintre investitori sunt de părere că companiile ar trebui să investească în proiecte care să îmbunătățească aspectele de mediu, sociale și de guvernanță chiar dacă acest lucru le-ar afecta profiturile. Doar 55% dintre directorii de companii au opinii similare.

Pe de altă parte, 53% din liderii financiari consideră că toate eforturile de stimulare a investițiilor pe termen scurt sunt afectate de presiunea investitorilor de a crește câștigurile. Astfel, 20% dintre liderii financiari sunt chiar de părere că investitorii sunt indiferenți la investițiile pe termen lung, inclusiv la cele legate de sustenabilitate.

Companiile recunosc însă și faptul că există loc de îmbunătățire în ceea ce privește abordarea în materie de sustenabilitate și raportare a factorilor ESG. Astfel, deși 54% dintre companii spun că oferă investitorilor informații detaliate cu privire la aceste aspecte, un procent important recunosc că nu o fac. Un procent de 41% dintre liderii financiari a recunoscut că raportarea ESG așa cum se face în prezent nu ar face față unei examinări în baza standardelor de audit, cunoscute sub numele de "asigurare rezonabilă".
Ultimele stiri pe BankNews.ro: