Opinie Deloitte: Sanctiunile aplicabile in cazul neconformarii la sistemul de raportare RO e-Factura

Data publicarii: 11-01-2024 | Afaceri
Începând cu data de 1 ianuarie 2024, legea care prevede extinderea sistemului de raportare RO e-Factura la toate operațiunile taxabile derulate în România, va intra în vigoare, aceasta fiind promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial.

Toate companiile care sunt stabilite în România sau care sunt înregistrate în țara noastră în scopuri de TVA, vor fi obligate să raporteze toate facturile emise pentru operațiuni taxabile în sistemul RO e-Factura. Totodată, contribuabilii trebuie să aibă în vedere trei termene importante: 1 ianuarie, 1 aprilie și 1 iulie 2024, date în urma cărora, facturarea electronică va rămâne singura modalitate legală de emitere a facturilor.

Importantă este nu doar data de 1 ianuarie ci și cea de 1 aprilie, dată de la care vor fi aplicate sancțiuni pentru nerespectarea raportării în acest sistem, mai sus amintit.

„Pe de o parte, nerespectarea obligației de transmitere a facturii în sistemul RO e-Factura în termen de cinci zile lucrătoare de la data emiterii (raportare valabilă până la 30 iunie 2024 pentru companiile din România și pe termen nelimitat pentru nerezidenții cu cod de TVA în România) se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei pentru marii contribuabili, de la 2.500 la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii și de la 1.000 la 2.500 lei pentru contribuabilii mici și pentru cei nerezidenți”, scriu Ana Săbiescu, Director, Impozitare Indirectă, Deloitte România, și Emanuel Bondalici, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal.

De asemenea, începând cu data de 1 iulie 2024, orice persoană stabilită în România care va primi și înregistra o factură tradițională emisă pe hârtie sau în alte variante electronice decât cele prevăzute de lege, va fi sancționată cu o amendă egală cu TVA-ul înscris în factura respectivă.

„În concluzie, contribuabilii vizați de obligativitatea RO e-Factura trebuie să înceapă cât mai repede să se pregătească, astfel încât să respecte termenele prevăzute de lege”, conchid cei doi experți Deloitte.