Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE

Data publicarii: 04-07-2024 | Mediu
Începând cu 3 iulie 2024, produsele din plastic de unică folosință, cum ar fi sticlele pentru băuturi, pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele acestora rămân atașate de recipiente pe durata utilizării. Această reglementare, impusă de Directiva UE 2019/904 și transpusă în legislația națională prin Ordonanța nr. 6/2021, vizează reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. Regula se aplică recipientelor pentru băuturi de până la 3 litri, inclusiv ambalajelor de băuturi compozite, dar exclude recipientele din sticlă sau metal și cele destinate scopurilor medicale speciale.

Producătorii de băuturi au început deja să implementeze soluții pentru a se conforma noilor reglementări, investind semnificativ în modificarea proceselor tehnologice. Schimbarea este menită să aibă un impact minim asupra consumatorilor, iar administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) a asigurat funcționarea normală a sistemului, inclusiv recunoașterea recipientelor cu sau fără dop de către aparatele automate de colectare.

Scopul principal al acestei măsuri este combaterea poluării cu plastic și creșterea gradului de reciclare. Menținerea dopurilor atașate reduce riscul de poluare a oceanelor, facilitând totodată procesul de reciclare prin eliminarea necesității de a sorta diferite tipuri de plastic separat.

Totuși, o întrebare importantă rămâne: ce se va întâmpla cu stocurile de sticle cu dop detașabil aflate deja la comercianți? În lipsa unor derogări specifice pentru lichidarea acestor stocuri, comercianții care vând PET-uri cu capac detașabil după data de 3 iulie 2024 riscă sancțiuni, ceea ce sugerează necesitatea unor clarificări legislative în acest sens.

Mai multe detalii despre domeniile de expertiză şi echipa Hațegan Attorneys găsiți la www.hategan.ro/ro/

Ultimele stiri pe BankNews.ro: