Bancile au inceput goana dupa banii populatiei cu dobanzi care aduc profit

Data publicarii: 24-04-2008 | Finante-Banci

Dupa ani la rand in care bancile comercia­le au pus accentul doar pe acordarea de credite, acum a venit randul sa-si indrepte atentia si spre produsele de economisire, noteaza Gandul. Interesul manifestat pentru banii populatiei este mai mult decat evident, in conditiile in care majoritatea institutiilor bancare au crescut dobanzile la depozite cu cateva puncte procentuale. Cei care aleg sa-si puna acum economiile la banca pot obtine o dobanda si de 11% pentru lei, suficient de mare sa acopere inflatia - asta daca ea se va mentine in valorile estimate de BNR -, cat si impozitul de 16% datorat statului. Altfel spus, in perspectiva, dobanzile ofe­rite in acest moment sunt real pozitive.

La baza acestor miscari surprinzatoare din partea bancilor comerciale sta nevoia de lichiditati a bancilor, necesara atat pentru sustinerea ritmului de crestere a creditarii, cat si pentru plata trimestriala a taxelor. "Este nevoie de o lichiditate sporita, datorata perioadei de sarbatori, in care volumul creditelor acordate creste destul de mult, care se suprapune cu plata taxelor trimestriale", ne-a declarat Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

Atragerea de bani de la populatie este o alternativa mult mai ieftina pentru finantarea activitatilor, in conditiile in care do­banda de politica monetara a BNR a crescut cu 200 puncte de baza (2%) in ultimele patru luni, pana la 9,5%, iar dobanzile pe piata interbancara au ajuns la 12% pentru o perioada de 3 luni. "Este de asteptat ca bancile sa-si creeze resurse de lichi­ditate pentru a se baza mai putin pe finantarea de pe pietele interbancare", a comentat Radu Craciun, directorul de investitii al Interamerican.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: