Bancile din UE ne crediteaza mai avantajos

Data publicarii: 01-03-2009 | Finante-Banci

Dobanzile la orice fel de credit oferit in strainatate pentru un roman sunt mai mici decat cele din tara. Reporterii "Evenimentului zilei" au incercat timp de mai multe zile sa contracteze, la bancile de pe piata din Romania, doua imprumuturi, unul ipotecar si unul de nevoi personale, dar s-au lovit numai de refuzuri. Asa ca ne-am indreptat atentia spre bancile din restul Europei. Nici aici situatia nu a fost prea roz, dar am gasit totusi cateva banci care sa ne crediteze si mai mult cu facilitati pe care in Romania nu le are absolut nicio banca.

Specificatiile noastre au fost clare. Calculele s-au facut pentru un salariat care castiga 1.000 de euro, nu are datorii si lucreaza la actualul loc de munca de doi ani. Pentru creditul de nevoi personale am cerut 15.000 de euro, iar la cel ipotecar - 100.000 de euro.

Banca Santander, prima care "ne-a imprumutat"

Prima banca europeana care ne-a raspuns apelului de a contracta un credit a fost Santander Bank din Spania. La nici o zi dupa ce am facut solicitarea, reprezentantii bancii ne-au contactat pentru a ne oferi toate informatiile necesare. "Creditul solicitat de dv. (reporterii EVZ - n.r.) este unul de nevoi personale si are o dobanda fixa care depinde de durata contractului. Acesta are dobanda de 15% daca durata contractului este pana in 5 ani, de 15,50% daca este pana la 8 ani si 16% daca imprumutul este pe 10 ani", au transmis reprezentantii bancii Santander.

Integral in Evenimentul Zilei