Riscul valutar pe franci - in scadere

Data publicarii: 04-09-2013 | Finante-Banci

"Inaintea deschiderii sedintei de tranzactionare de astazi, 3 septembrie, din Europa, Biroul de Statistica din Elvetia a publicat rata de crestere a economiei tarii pe parcursul trimestrului al doilea al acestui an: estimarile initiale indicau o rata de 0,3% fata de trimestrul anterior, asa incat cifra oficiala de 0,5% a depasit asteptarile", a aratat Cosmin Enache, Director de Operatiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie romaneasca ce a devenit formator de piata pe piata extrabursiera de Contracte pentru Diferenta (CFD-uri). Anterior, pe parcursul primelor trei luni ale anului, Elvetia a avut 0,6% crestere economica de la trimestru la trimestru.

 Masurile Bancii Nationale a Elvetiei s-au dovedit a fi eficiente

 Conform politicii monetare adoptate in Septembrie 2011, SNB (Swiss National Bank) pastreaza o rata de schimb ”tolerabila” de 1,2 franci/euro, cu scopul de a depasi perioada deflationista si de a limita efectele negative pe care aprecierea monedei nationale le-ar putea exercita asupra economiei. Dupa aproape 2 ani de scadere a preturilor in contextul deflatiei, luna iunie a acestui an a marcat prima crestere, dovedind ca masura de tintire a unui curs de schimb minim s-a dovedit eficienta. "Bineinteles ca temperarea crizei din Europa a fost in ajutorul elvetienilor, cererea de refugiu pe franci fiind in scadere. Cu toate acestea, francul in continure este supraevaluat, chiar daca se afla in scadere fata de anul trecut", a precizat Cosmin Enache. Moneda elvetiana s-a depreciat cu aproape 2% contra euro, de la inceputul acestui an pana la sfarsitul lunii august. Investitorii inca privesc francul ca moneda de refugiu, dar redresarea economiei zonei euro si relansarea economiei mondiale in 2014- asa cum se preconizeaza- vor contribui la micsorarea in continuare a presiunii asupra francului elvetian.

 Riscul valutar in cazul creditelor in franci elvetieni ramane in scadere

 Autoritatile elvetiene au aratat in mai multe randuri ca pragul impus francului va ramane neschimbat atat timp cat conditiile din piata monetara vor sustine acest lucru. "Cel mai probabil, nu putem vorbi de o apreciere a francului in perioada urmatoare, riscul valutar in cazul creditelor in franci ramanand deci in scadere. Economia elvetiana adauga valoare, preturile par sa creioneze o eventuala iesire din deflatie, conditiile din piata muncii sunt optimiste, la fel si climatul economic; astfel, ne putem gandi la un moment viitor in care SNB va face primul pas catre contractie monetara, fapt ce va antrena cererea pe franci, insa consideram ca, cel mai probabil, acest moment va aparea doar dupa jumatatea anului viitor. Bineinteles ca o eventuala contractie monetara in Elvetia nu implica in mod direct modificarea ratei de toleranta stabilita de SNB; inca este prematur sa discutam despre acest scenariu si implicatiile sale", a aratat Cosmin Enache.