Cine a depus bani la CEC pentru Dacii inainte de 89 va primi despagubiri

Data publicarii: 09-05-2007 | Economie

Deputatii au decis, marti, cu doar doua voturi impotriva, ca persoanele ce au depus inainte de 1989 bani la CEC pentru achizitionarea de autoturisme Dacia vor primi despagubiri in valoare de pana la 200 de milioane de lei vechi. Impotriva proiectului au votat doar doi deputati - Alexandru Ciocalteu, de la PD, si vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu. El a fost salutat de reprezentantii tuturor partidelor politice, dupa ce a fost introdus pe ordinea de zi la cererea grupului PNL, in care s-a inscris unul dintre initiatori, fostul conservator Nicolae Popa. Senatul respinsese proiectul dar, Camera Deputatilor este camera decizionala.

"Grupul UDMR s-a zbatut din 1999 pentru despagubirea acestor persoane si salutam adoptarea proiectului", a spus deputatul Becsek Garda. Legea a fost salutata si de democratul Valeriu Tabara si de conservatori, care au subliniat ca ei sunt cei care au facut posibil acest proiect de lege, dar si de peremisti si pesedisti.

Persoanele care au depus inainte de 1989 bani la CEC pentru achizitionarea de autoturisme Dacia vor primi despagubiri in valoare de pana la 200 de milioane de lei vechi (suma maxima, pentru cei ce au depus suma integrala pentru autoturism). Conservatorii au propus ca aceste sume sa fie obtinute din privatizarea a 20% din suma obtinuta din privatizarea CEC. Ulterior, PC si-a modificat initiativa si a propus ca despagubitilor sa le fie acordate titluri de stat ce pot fi vandute Ministerului de Finante.

Nicolae Popa a precizat, pentru NewsIn, ca despagubirile se vor acorda prin titluri de stat cu maturitate intre 1 si 2 ani. In primul an urmeaza ca Ministerul Finantelor sa emita titlurile, urmand ca, peste un an, oamenii sa inceapa sa isi primeasca banii. In urmatoarele saptamani, Guvernul va emite normele metodologice de aplicare a legii si despagubitii vor putea afla concret cum sa isi recupereze banii. "Ca initiator care a adus linistea in sufletul acestor oameni, sunt mandru ca fac parte din Parlament si din cei 322", a conchis proaspatul liberal Nicolae Popa.

NewsIn