Finantele vor prezenta, marti, la Bruxelles noua grila de calcul a taxei auto
Data publicarii: 18-05-2007 | Finante-BanciExpertii Ministerului Economiei si Finantelor au programat, pentru marti, o intalnire la Bruxelles cu specialistii Directiei de Taxe a Comisiei Europene pentru a discuta modificarile propuse pentru taxa de inmatriculare auto, au declarat surse din institutie.
Potrivit surselor citate, intalnirea se va incadra in termenul de doua luni, care va expira pe 23 mai, impus de Comisia Europeana autoritatilor de la Bucuresti pentru a rezolva solicitarile referitoare la taxa de inmatriculare.
Expertii din Finante le vor prezenta specialistilor europeni o grila de calcul a taxei de inmatriculare si vor stabili impreuna cu acestia eventualele noi modificari, cu atat mai mult cu cat una dintre cele doua obiectii exprimate de Comisia Europeana nu si-a gasit inca solutia.
In scrisoarea trimisa Ministerului Economiei si Finantelor, in urma cu aproape doua luni, Comisia a considerat ca taxarea masinilor la mana a doua vandute de cetatenii romani este discriminatorie fata de cele vandute de cetatenii din alte state membre UE, precum si ca nivelul taxei depaseste valoarea reziduala sau de piata a masinii in cazul celor foarte vechi. In urma cu circa doua saptamani, Finantele au raspuns Comisiei printr-o scrisoare in care au prezentat principiile pe baza carora va fi formulata noua grila de calcul. Aceste principii raspund, insa, doar uneia dintre cele doua solicitari ale Comisiei, respectiv celei privitoare la nivelul taxei pentru masinile vechi.
Finantele nu intentioneaza sa introduca taxarea si in cazul vanzarii masinilor la mana a doua inmatriculate in Romania. Reprezentantii ministerului apreciaza ca pretul acestor autoturisme include deja plata altor taxe, precum accize, fapt care va fi invocat si in fata specialistilor europeni.
Putatoarea de cuvant a comisarului pentru taxe si uniune vamala, Maria Assimakopoulou, a confirmat discutiile cu autoritatile romane si a declarat ca acestea au informat, recent, Comisia Europeana ca doresc sa modifice legislatia in scopul de a o alinia la reglementarile europene. "In scrisoare, autoritatile romane au prezentat principalele directii ale noii legislatii fara a trimite si un proiect concret. Comisia considera aceasta scrisoare ca pe un raspuns la notificarea sa", a explicat Assimakopoulou.
Procedura de incalcare a tratatului, inceputa in urma cu aproape doua luni impotriva Romaniei, va inceta daca expertii Comisiei vor considera ca noua legislatie romaneasca este aliniata dispozitiilor europene. In caz contrar, Comisia va trimite Romaniei o argumentatie (reasoned opinion) care reprezinta a doua etapa a procedurii si care contine recomandari clare privind modul in care trebuie sa fie modificata taxa. Daca nici in aceasta situatie autoritatile romane nu se vor conforma, Comisia Europeana ar putea da in judecata statul roman.
Taxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?