Romanii cred ca imaginea tarii lor este de nota 6 si se va imbunatati peste 17 ani

Data publicarii: 22-05-2007 | Economie

Romanii considera ca imaginea tarii lor in strainatate este de nota 6, iar o ameliorare a acestei imagini se va observa abia peste 17 ani, releva un studiu realizat in luna mai de Metro Media Transilvania, la cererea Agentiei de Strategii Guvernamentale. Potrivit cercetarii, 32% dintre romani apreciaza ca Romania are o imagine buna si foarte buna, in timp ce 26% cred ca imaginea este proasta si foarte proasta, iar 38% considera ca aceasta este neutra. Astfel, romanii au calificat imaginea tarii lor in strainatate ca fiind, in medie, de nota 6, pe o scala de la 1 la 10, unde 10 inseamna o imagine foarte buna.

Punctele tari ale Romaniei, in perceptia propriilor sai cetateni, sunt cadrul natural frumos (conform a 25% dintre subiecti), atractiile turistice (23%) si oamenii (23%). "Cu ponderi mai mici se regasesc si mentiuni despre cultura si traditiile romanesti, despre bucataria nationala si despre sport", remarca autorii studiului.

La polul opus, la capitolul puncte slabe, romanii plaseaza, in ordine, coruptia (28%), situatia economica (20%), situatia politica si politicienii (17%). Tot printre punctele slabe, romanii au considerat ca se afla infrastructura (14%), saracia (13%), problemele de mediu (11%) si minciuna, necinstea, hotia (9%).

"In medie, vor trece circa 17 ani pana cand imaginea Romaniei in strainatate se va imbunatati", constata autorii cercetarii. Cei mai optimisti romani (26%) cred ca imaginea se va ameliora in 6-10 ani, in timp ce pesimistii (3%) apreciaza ca imaginea nu are nicio sansa de schimbare. Majoritatea romanilor (51%) spera ca imaginea sa sufere modificari in bine, in cel mult 15 ani.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.104 persoane, in 98 de localitati si are o marja de eroare de +/-3%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: