Avutia neta a romanilor era in 2006 de 520 euro pe cap de locuitor

Data publicarii: 23-05-2007 | Economie

In 2006 activele financiare ale gospodariilor din Romania corespundeau unei sume de 1.080 euro/ locuitor, iar pasivele financiare (datorii) 560 euro/locuitor, ceea ce inseamna ca avutia financiara neta corespunde unei sume de 520 euro/ocuitor, arata economistul sef al UniCredit Romania, Rozalia Pal.

Averea corectata neta a romanilor, era mai mare, de circa 863 euro pe cap de locuitor anul trecut. In 2006, avutia financiara neta reprezenta in Romania circa 12% din Produsul Intern Brut (PIB), insa analistii UniCredit estimeaza o scadere a ponderii acesteia pana la circa 12% din PIB in 2009, ca urmare a avansului mai rapid al imprumuturilor fata de economisire, a declarat, miercuri, economistul sef al UniCredit Romania, la o conferinta de presa.

Romania este, din acest punct de vedere pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est, una din cauzele principale a ponderii reduse a avutiei nete in PIB-ul Romaniei o reprezinta dezvoltarea redusa a intrumentelor financiare pe piata romaneasca. Activele financiare ale romanilor, sunt, in acest moment, reprezentate doar de depozite bancare si plasamente in actiuni sau obligatiuni deoarece fondurile mutuale sunt slab dezvoltate iar fondurile de pensii insca nu au demarat, mai spune Pal.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: