Parlamentul European a adoptat reducerea tarifelor de roaming

Data publicarii: 23-05-2007 | Economie

Eurodeputatii au adoptat miercuri cu larga majoritate controversata reglementare privind tarifele de roaming, intr-o forma mai putin ambitioasa decat isi dorea Comisia Europeana, dar care va intra in vigoare la sfarsitul verii.

Eurodeputatii considera adoptarea reglementarii privind tarifele de roaming un succes care aduce beneficii consumatorului european, dar atrag atentia ca ea nu se refera la SMS, MMS si transmisia de date - care ar trebui si ele reglementate - ci doar la apeluri. Pe de alta parte, in ciuda compromisului la care s-a ajuns intre Consiliu si Parlamentul European, stabilirea unui plafon al preturilor apelurilor date din si primite in strainatate nu este rezultatul unei competitii economice, ci al unei negocieri intre institutiile europene, ceea ce, potrivit eurodeputatilor, reprezinta o interventie pe piata europeana.

Rezultatul pozitiv al votului s-a conturat inca din timpul dezbaterilor, iar Comisia de industrie a PE daduse inca de luni seara un indiciu asupra acestuia, cand a votat aproape in unanimitate - cu o singura abtinere - raportul lui Paul Rubig asupra tarifelor de roaming.

Dupa saptamani de negociere, presedintia germana a UE, Comisia Europeana si reprezentantii Parlamentului European au ajuns la compromisul asupra proiectului comisarului pentru telecomunicatii Viviane Reding. Comisarul european a avertizat indelung operatorii de telefonie mobila asupra preturilor ridicate pe care le aplicau apelurilor date din si primite in strainatate, iar in urma cu zece luni a propus un proiect care viza reducerea acestora cu 70%. Reding a propus reducerea la 40 de eurocenti (fara TVA) a apelurilor date si la 15 eurocenti la cele primite in strainatate.

Nivelele au fost considerate inacceptabile de statele membre, prin urmare saptamana trecuta s-a ajuns la un compromis, iar miercuri PE a adoptat varianta convenita de Consiliu si PE. Acesta prevede ca plafonul apelurilor date sa fie de 49 de eurocenti, iar al celor primite de 24. Ele insa vor scadea progresiv, la 46, respectiv 22 de eurocenti in cel de-al doilea an si la 43, respectiv 19 in cel de-al treilea.

Plafoanele sunt mai apropiate de valorile propuse de Parlament, 40 de eurocenti pentru apelurile efectuate si 15 pentru cele primite, fata de cele propuse de statele membre, 60, respectiv 30 de eurocenti.

Eurodeputatii au subliniat necesitatea informarii consumatorilor asupra acestei noi reglementari. Abonatii vor primi de la operatori informatii privind costul actual al roamingului potrivit abonamentului pe care il detin, precum si noul model, cu preturile care nu vor trece de plafonul garantat de tariful convenit marti, Eurotariff (eurotarif). Apoi vor avea la dispozitie o perioada de trei luni de zile in care vor decide daca vor sa ramana la tarifele actuale sau sa treaca la eurotarif. Daca nu au optat in cele trei luni de zile, consumatorii cu abonament standard vor fi trecuti automat la eurotarif. Pe de alta parte, consumatorii care au abonamente care le ofera conditii speciale pentru apelurile in roaming vor ramane la acestea.

Dupa votul de miercuri din PE, textul trebuie sa primeasca votul statelor membre, in 7 iunie. El ar putea intra in vigoare la jumatatea lunii iulie, ceea ce ar insemna ca utilizatorii ar putea beneficia de noile tarife in toamna, si nu in vara, asa cum promisese Comisia Europeana atunci cand a propus aceasta reglementare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: