Masurile neortodoxe au prajit bancile, dar asta nu se va mai repeta, promite Isarescu

Data publicarii: 25-05-2007 | Finante-Banci

Pentru contrabalansarea deficitul de cont curent banca centrala a folosit asa numitele masuri neortodoxe de limitare a creditarii, care au "prajit" bancile comerciale, insa acest moment a trecut si exista posibilitatea sa nu se mai repete , a declarat, vineri, guvernatorul Mugur Isarescu.

"Observam ca am suflat si noi in biserica, cu rata dobanzii, dar, fluieratura asta a fost asa, un fel de soptit fata de ce au facut slovacii de exemplu. Usurel, vreun an de zile, am contrabalansat acest lucru cu numitele "masuri neortodoxe", care au prajit asa de tare bancile, incat ele au hotarat sa ma insoteasca astazi, drept dovada peremptorie ca ne-am impacat, a trecut, am uitat si nu se va mai intampla niciodata", a spus Isarescu. El a folosit insa o anecdota despre pilotul automat al unui avion, care, defectandu-se promite ca nu se va strica niciodata. "Asa pot si eu sa promit ca nu vom mai folosi masurile neortodoxe niciodata, niciodata, niciodata..", a glumit guvernatorul bancii centrale.

Totusi, intre banca centrala si bancheri exista o tensiune datorata ritmului lent in care sunt aprobate normele interne de creditare. Bancherii reproseaza bancii centrale ca, acordand doar o singura aprobare catre Alpha Bank, se produce o discriminare si sustin ca respectiva banca si-a marit afacerea. Vineri, imediat dupa intalnirea cu guvernatorul, bancherii se vor muta la sediul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), unde vor sa armonizeze o pozitie comuna in batalia pentru aprobarea normelor individuale de creditare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: