ANRM: Romania are rezerve de gaze naturale pentru cel mult 30 de ani

Data publicarii: 29-05-2007 | Economie

Rezervele de gaze naturale ale Romaniei se estimeaza ca vor fi epuizate in 25-30 de ani, iar gradul de inlocuire a acestora cu noi descoperiri este de cel mult 30%, a declarat directorul general al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gicu Borosi.

"Este normal sa fie asa, pentru o tara matura din punctul de vedere al explorarii si productiei de petrol si gaze, pentru ca acestea sunt resurse neregenerabile. Desigur, pot aparea surprize placute in zone mai putin cercetate, cum sunt cele de pe platoul continental al Marii Negre sau zonele de adancime din Carpatii Orientali", a spus Borosi.

Borosi a mai aratat ca tendinta generala este de declin al acestor resurse. "Este greu de crezut, insa, ca vom asista la o descoperire atat de mare, incat sa putem spune ca au crescut rezervele. Desoperirile ulterioare vor putea, in cel mai fericit caz, sa stopeze declinul si sa se stabilizeze productia la nivelul actual pe o perioada de inca sapte-opt ani", a mai precizat directorul general al ANRM.

Potrivit acestuia, toate estimarile specialistilor arata ca, prin cresterea gradului de recuperare, o sa fie valorificate cantitati mai mari decat cele care urmeaza sa fie descoperite. "La volumul initial de resurse, daca se creste factorul de recuperare cu trei-patru procente, asta inseamna aproape o dublare a rezervelor actuale", considera Borosi.

Potrivit proiectului de strategie energetica elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), rezervele actuale de gaze naturale ale Romaniei sunt estimate la 184,9 miliarde de metri cubi.

Alinierea preturilor gazelor din productia interna la cele din import se va realiza abia dupa 2030, cand gazele naturale vor putea fi achizitionate cu peste 430 de dolari pe mia de metri cubi, se mai arata in proiect.

Astfel, previziunile Romgaz arata ca, pana in 2015, pretul gazelor din productia interna se va dubla, ajungand de la 170 dolari pe mia de metri cubi, la 350 de dolari pe mia de metri cubi. De asemenea, pana in 2025, pretul gazelor autohtone va ajunge la 395 dolari pe mia de metri cubi, urmand sa creasca la 425 de dolari pe mia de metri cubi in 2030.

Pe de alta parte, pretul gazelor din import va creste cu 30% pana in 2015, de la 290 de dolari pe mia de metri cubi in 2007, la 355 de dolari pe mia de metri cubi. In 2025, o mie de metri cubi de gaze naturale vor fi importate cu 400 de dolari, iar, pana in 2030, tariful gazelor achizitionate din import va creste la 430 de dolari pe mia de metri cubi.

De asemenea, potrivit estimarilor Autoritati de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale, productia interna de gaze naturale va scadea cu 23% pana in 2015, de la 10,4 miliarde de metri cubi, la 8 miliarde de metri cubi. In aceeasi perioada, importul de gaze naturale va creste cu 63%, de la 8,8 miliarde de metri cubi, la 14,4 miliarde de metri cubi.

Proiectul final al strategiei energetice va fi gata pe 11 iunie, potrivit reprezentantilor MEF.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: