Bulgarii isi boteaza cocioabele ''case de vacanta'' si le vand romanilor cu cateva mii de euro

Data publicarii: 12-06-2007 | Imobiliare

Romanii care vor sa-si cumpere o casa de vacanta in Bulgaria sau pur si simplu vor sa se mute in tara vecina o pot face accesand site-urile imobiliare autohtone, unde oferta este cat se poate de bogata. Numai ca oferta trebuie analizata cu multa atentie. Deoarece, dupa ce au dat lovitura cu turismul, vecinii nostri au gasit o idee cat se poate de originala pentru a scapa de casele vechi, paraginite. Le-au botezat "case de vacanta" si apoi le-au scos la vanzare pe site-urile romanesti. La o privire atenta, se poate vedea ca cele mai multe dintre acestea stau sa cada, nu au geamuri ori usi, acoperisul este gaurit, iar interioarele sunt intr-o stare deplorabila. Au insa terenuri destul de mari - intre 500 si 2.500 de metri patrati - si preturi accesibile, de ordinul catorva mii de euro.

Cele mai multe oferte sunt pentru case situate la 80 pana la 180 kilometri de Capitala, anunturile fiind insotite de fotografii, atat pentru interior, cat si pentru exterior. Spre exemplu, o casa situata la circa 80 kilometri de Bucuresti, in zona Ruse, cu o suprafata totala de 70 metri patrati, din caramida, dispusa pe doua nivele, cu apa si curent electric, dar si cu o gradina de 2.500 metri patrati se vinde cu 4.600 euro. Chiar daca respectiva casa nu duce cu gandul chiar la vacanta, pretul este cat se poate de accesibil. Daca ar fi sa punem la socoteala numai terenul, un metru patrat este evaluat la 1,8 euro. Pentru aceasta zona, preturile sunt cuprinse intre 4.600 si 6.500 euro, in functie de suprafata terenului si utilitatile oferite. Cel mai mic pret este cerut pentru o casa situata in zona Veliko Tarnovo - 3.500 euro, distanta fiind de 150 kilometri de Bucuresti.

Casa are, potrivit anuntului de vanzare, o suprafata totala de 90 metri patrati, doua nivele, apa, electricitate si fosa septica, dar si o gradina de 1.800 metri patrati, ceea ce inseamna un pret maxim de 2 euro, daca ar fi sa evaluam doar terenul. In aceasta zona, preturile maxime ajung pana la 8.000 euro.

Cele mai mari preturi ajung la 15.000 euro pentru case situate in statiunea Balcic, situata la aproximativ 180 kilometri de Bucuresti. Fotografiile atasate anuntului arata o casa destul de veche si care sta aproape sa cada. Oferta include insa, pe langa respectiva locuinta, si o gradina de 1.000 metri patrati, curent electric si apa, dar si baie si bucatarie. Preturile in zona Balcic pornesc de la 11.000 euro.

Reprezentantii agentiei imobiliare care se ocupa de astfel de tranzactii spun ca, la Ruse, preturile sunt atat de mici pentru ca este o zona defavorizata, cu populatie destul de redusa si ca o investitie de maximum 7.000 euro poate schimba aspectul casei din temelii. "Oricat ati investi tot ajungeti mai ieftin decat in Romania", spun agentii imobiliari. Si celelalte zone au preturi "realiste", spun agentii imobiliari, dovada interesul crescut al romanilor pentru astfel de case.

Integral in Gandul