Negritoiu: BNR ar trebui sa avertizeze consumatorii ca se indatoreaza excesiv
Data publicarii: 28-06-2007 | Finante-BanciCresterea creditarii euro sau in orice alte valute ascunde elemente de risc, pentru ca leul s-ar putea devaloriza brutal, iar banca centrala ar trebui sa avertizeze consumatorul roman asupra pericolului indatorarii excesive, a declarat presedintele ING Romania, Misu Negritoiu.
"Banca Nationala a Romaniei (BNR) trebuie sa deschida ochii romanilor ca datoriile acestora se indreapta spre valuta, ceea ce presupune un risc incomensurabil daca leul se devalorizeaza cu 10%, spre exemplu. Pentru o firma este mai simplu sa isi refaca cashflow-ul, insa pentru o persoana fizica este destul de greu", a precizat Misu Negritoiu.
Cresterea creditarii in euro sau in orice alta moneda straina introduce noi elemente de avertizare, astfel incat oricine poate trage un semnal de alarma in ce priveste o mini-criza, a avertizat Negritoiu. "In modul galopant in care creste deficitul de cont curent ne putem astepta la o minicriza", spune presedintele ING Romania.
Negritoiu a recomadat firmelor sa isi acopere riscurile valutare prin produse financiare derivate.
El a adaugat ca aprecierea monedei nationale nu poate sa continue, deoarece leul este supraevaluat, iar o corectie pentru moneda nationala ar trebui sa se intample, mai ales odata cu intrarea in ERM II.
In opinia lui, aprecierea leului are loc ca urmare a speculatiilor privind intrarile si iesirile de capital in Romania. "Trebuie vazuta insa competitivitatea reala a companiilor romanesti, competitivitatea muncii, a preturilor", a adaugat Negritoiu.
Presedintele ING Romania este de parere ca Banca Nationala a Romaniei se are rolul de a analiza profilul de risc al bancilor comerciale inainte de a aviza noile norme de creditare si, totodata, are rolul de a avertiza consumatorul roman asupra riscului de supraindatorare. "Cineva trebuie sa-i deschida ochii sa nu se indatoreze prea mult, deoarece acesta trebuie sa ramburseze suma imprumutata, chiar daca ia creditul fara avans", este de parere Negritoiu.
ING Bank Romania are statul de sucursala a ING Bank NV Amsterdam si nu are nevoie de validarea normelor de catre banca centrala, deoarece activitatea sa este supravegheata de bnaca centrala din Olanda.
Dupa criteriul activelor, ING Bank Romania avea la finalul anului trecut o cota de piata de 4,20% si se situa pe locul al saptelea in sistemul bancar romanesc din acest punct de vedere, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Banca avea active de 7,23 miliarde lei (2,14 miliarde euro) la sarsitul anului 2006.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România