Analistii cred ca BNR isi va modifica in sus previziunile asupra inflatiei din 2007
Data publicarii: 01-08-2007 | Finante-BanciBanca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea sa anunte saptamana viitoare o previziune asupra inflatiei de la finalul acestui an in crestere fata de nivelul de 3,7% anuntat anterior, din cauza presiunilor inflationiste ce s-ar putea intensifica in perioada urmatoare, sustin analistii. "Ma astept ca pasul urmator al BNR sa fie de modificare a prognozei asupra inflatiei de la 3,7% la cel putin 4%", a spus economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel. El a mentionat ca i se pare mult mai greu de atins tinta de inflatie de 3,8% de la sfarsitul anului 2008, decat cea de 3,5% stabilita marti pentru 2009.
Anghel a explicat ca BNR a mentinut dobanda de politica monetara la 7% pe an in incercarea de a tempera anumite presiuni inflationiste ce s-ar putea manifesta in 2008.
"Inca nu avem o noua previziune asupra inflatiei din acest an si din 2008. Ma astept ca banca centrala sa isi ajusteze in sus asteptarile asupra inflatiei de la finalul lui 2007, mai ales ca inflatia din iunie a fost peste asteptari, respectiv de 3,8%", a spus si Ciprian Dascalu, economist senior la ING Bank Romania.
Ambii analisti au mentionat ca tinta de inflatie din 2008 va fi mai greu de atins decat cea din 2009.
"Masurile de politica monetara nu mai au impact asupra tintei de inflatie din acest an, ci asupra celei din anul urmator, din cauza diferentei de transmitere a acestora. Rezultatele inflationise si dezinfltioniste din prezent sunt rezultatul deciziilor din trecut. E greu de crezut ca aceste decizii vor influenta nivelul inflatiei de la sfarsitul acestui an", a mai spus Dascalu.
"Mentinerea dobanzii de politica monetara la 7% e un semnal foarte puternic de ingrijorare a bancii centrale si probabil ca anul acesta nici nu o va mai scadea pentru ca e posibil ca presiunile inflationiste sa creasca in viitor", a declarat economistul sef al BCR.
Ciprian Dascalu a spus ca se astepta ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la 7% si ca estimeaza ca aceasta va fi mentinuta la acest nivel pana la sfarsitul anului. El a mentionat ca ritmul de scadere a dobanzii cheie din ultimele luni a fost mai agresiva decat anticipa piata, cel mai probabil din cauza aprecierii peste asteptari a monedei nationale.
Anghel a atras atentia ca e interesant de vazut care va fi dobanda la care BNR va atrage in continuare lichiditatile din piata interbancara pentru ca, acum trei saptamani, cand a inceput sa atraga excesul de lichiditati al bancilor in depozite cu scadenta la doua saptamani, fata de o luna cat era pana atunci, banca centrala a modificat si modul de aplicare a dobanzii. Banca centrala a incercat ca in acest fel sa reduca diferenta dintre dobanda practicata in Romania si cea din zona euro pentru ca leul sa fie tot mai neatractiv pentru nerezidenti. "E posibil ca ecartul dintre rata dobanzii de politica monetara si rata dobanzii de atragere efectiva a banilor din piata bancilor sa creasca in timp", a mai spus Anghel.
"Ne asteptam ca BNR sa nu sterilizeze, in continuare, toata lichiditatea din piata, in functie de evolutia cursului de schimb", a precizat Dascalu.
Reprezentantii BNR si-au manifestat in mai multe randuri ingrijorarea fata de ritmul de adancire a deficitului de cont curent, ca urmare a cresterii prea mari a importurilor comparativ cu capacitatea de export a Romaniei. Din acest motiv, piata a suspectat in ultima vreme BNR ca incearca sa tempereze aprecierea leului prin diverse interventii in piata interbancara.
BNR a mentionat, marti, ca "perspectivele pe termen mediu sunt de continuare si consolidare a procesului dezinflationist", dar si-a manifestat ingrijorarea cu privire la "presiunile induse de o crestere a veniturilor insuficient sustinuta de sporuri de productivitate, de sporirea cheltuielilor guvernamentale, precum si incertitudinile legate de atitudinea investitorilor fata de pietele emergente, calendarul ajustarii preturilor administrate si evolutia preturilor produselor agricole in conditii de seceta", care "reclama pastrarea unei atitudini prudente a politicii monetare".
Tot in cadrul sedintei de marti, BNR a hotarat sa majoreze dobanzile pentru facilitatea de depozit de la 1% la 2% pe an si sa scada dobanda la facilitatea de credit de la 14% la 12% pe an. De asemenea, banca centrala a aprobat reducerea penalizarilor aplicabile bancilor ce nu isi constituie la timp rezervele minime obligatorii, de la 21% la 18% pe an.
Bancile apeleaza la aceste facilitati in special la sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, dar modificarile efectuate de banca centrala sunt mai mult de imagine si vizeaza doar situatii accidentale.
Dascalu a mentionat ca diminuarea penalizarilor pentru deficitul de rezerve minime obligatorii e nesemnificativa pentru ca bancile sunt destul de prudente in acest sens.
"Tocmai de aceea rezervele minime obligatorii reprezinta un instrument de politica monetara atat de puternic", a subliniat Anghel.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?