Analistii cred ca BNR isi va modifica in sus previziunile asupra inflatiei din 2007
Data publicarii: 01-08-2007 | Finante-BanciBanca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea sa anunte saptamana viitoare o previziune asupra inflatiei de la finalul acestui an in crestere fata de nivelul de 3,7% anuntat anterior, din cauza presiunilor inflationiste ce s-ar putea intensifica in perioada urmatoare, sustin analistii. "Ma astept ca pasul urmator al BNR sa fie de modificare a prognozei asupra inflatiei de la 3,7% la cel putin 4%", a spus economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel. El a mentionat ca i se pare mult mai greu de atins tinta de inflatie de 3,8% de la sfarsitul anului 2008, decat cea de 3,5% stabilita marti pentru 2009.
Anghel a explicat ca BNR a mentinut dobanda de politica monetara la 7% pe an in incercarea de a tempera anumite presiuni inflationiste ce s-ar putea manifesta in 2008.
"Inca nu avem o noua previziune asupra inflatiei din acest an si din 2008. Ma astept ca banca centrala sa isi ajusteze in sus asteptarile asupra inflatiei de la finalul lui 2007, mai ales ca inflatia din iunie a fost peste asteptari, respectiv de 3,8%", a spus si Ciprian Dascalu, economist senior la ING Bank Romania.
Ambii analisti au mentionat ca tinta de inflatie din 2008 va fi mai greu de atins decat cea din 2009.
"Masurile de politica monetara nu mai au impact asupra tintei de inflatie din acest an, ci asupra celei din anul urmator, din cauza diferentei de transmitere a acestora. Rezultatele inflationise si dezinfltioniste din prezent sunt rezultatul deciziilor din trecut. E greu de crezut ca aceste decizii vor influenta nivelul inflatiei de la sfarsitul acestui an", a mai spus Dascalu.
"Mentinerea dobanzii de politica monetara la 7% e un semnal foarte puternic de ingrijorare a bancii centrale si probabil ca anul acesta nici nu o va mai scadea pentru ca e posibil ca presiunile inflationiste sa creasca in viitor", a declarat economistul sef al BCR.
Ciprian Dascalu a spus ca se astepta ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la 7% si ca estimeaza ca aceasta va fi mentinuta la acest nivel pana la sfarsitul anului. El a mentionat ca ritmul de scadere a dobanzii cheie din ultimele luni a fost mai agresiva decat anticipa piata, cel mai probabil din cauza aprecierii peste asteptari a monedei nationale.
Anghel a atras atentia ca e interesant de vazut care va fi dobanda la care BNR va atrage in continuare lichiditatile din piata interbancara pentru ca, acum trei saptamani, cand a inceput sa atraga excesul de lichiditati al bancilor in depozite cu scadenta la doua saptamani, fata de o luna cat era pana atunci, banca centrala a modificat si modul de aplicare a dobanzii. Banca centrala a incercat ca in acest fel sa reduca diferenta dintre dobanda practicata in Romania si cea din zona euro pentru ca leul sa fie tot mai neatractiv pentru nerezidenti. "E posibil ca ecartul dintre rata dobanzii de politica monetara si rata dobanzii de atragere efectiva a banilor din piata bancilor sa creasca in timp", a mai spus Anghel.
"Ne asteptam ca BNR sa nu sterilizeze, in continuare, toata lichiditatea din piata, in functie de evolutia cursului de schimb", a precizat Dascalu.
Reprezentantii BNR si-au manifestat in mai multe randuri ingrijorarea fata de ritmul de adancire a deficitului de cont curent, ca urmare a cresterii prea mari a importurilor comparativ cu capacitatea de export a Romaniei. Din acest motiv, piata a suspectat in ultima vreme BNR ca incearca sa tempereze aprecierea leului prin diverse interventii in piata interbancara.
BNR a mentionat, marti, ca "perspectivele pe termen mediu sunt de continuare si consolidare a procesului dezinflationist", dar si-a manifestat ingrijorarea cu privire la "presiunile induse de o crestere a veniturilor insuficient sustinuta de sporuri de productivitate, de sporirea cheltuielilor guvernamentale, precum si incertitudinile legate de atitudinea investitorilor fata de pietele emergente, calendarul ajustarii preturilor administrate si evolutia preturilor produselor agricole in conditii de seceta", care "reclama pastrarea unei atitudini prudente a politicii monetare".
Tot in cadrul sedintei de marti, BNR a hotarat sa majoreze dobanzile pentru facilitatea de depozit de la 1% la 2% pe an si sa scada dobanda la facilitatea de credit de la 14% la 12% pe an. De asemenea, banca centrala a aprobat reducerea penalizarilor aplicabile bancilor ce nu isi constituie la timp rezervele minime obligatorii, de la 21% la 18% pe an.
Bancile apeleaza la aceste facilitati in special la sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, dar modificarile efectuate de banca centrala sunt mai mult de imagine si vizeaza doar situatii accidentale.
Dascalu a mentionat ca diminuarea penalizarilor pentru deficitul de rezerve minime obligatorii e nesemnificativa pentru ca bancile sunt destul de prudente in acest sens.
"Tocmai de aceea rezervele minime obligatorii reprezinta un instrument de politica monetara atat de puternic", a subliniat Anghel.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online