Lipsa de transparenta a bancilor incurca clientii la compararea produselor de creditare

Data publicarii: 02-08-2007 | Finante-Banci

Pretul platit pentru bani este dobanda. Dobanda este platita celor care au economii pentru a-ti pune la dispozitie suma de bani necesara planurilor tale. Pe de alta parte, comisioanele bancare sunt percepute de banci pentru serviciile prestate ca intermediari intre oferta si cererea de bani. Bancile castiga si din diferenta dintre dobanzile incasate de la creditori si dobanzile platite debitorilor (deponenti, banci straine etc.), dar aceste profituri sunt considerate, in teoria financiara, ca bonificatii pentru riscurile aferente creditului preluate de catre banca.

Ofiterul de credite are obligatia sa prezinte si sa explice toate costurile creditului, dar deseori clientul afla toate costurile abia dupa ce depune actele de solicitare sau dupa ce semneaza contractul de credit, cand este prea tarziu. Transparenta se plateste, in cazul in care pentru evaluarea dosarului banca percepe un comision de analiza sau comision de retragere dosar, care nu sunt recuperabile daca clientul opteaza pentru alta banca.

Potrivit consultantilor financiari ai Finand, lipsa de transparenta din partea bancilor privind comisioanele percepute, este principala dificultate in compararea produselor de creditare. Rata dobanzii, comisionul de acordare si comisionul de rambursare anticipata sunt costurile cele mai usor de aflat, dar pe langa acestea exista alte costuri din categoria comisioanelor, mai putin transparente si astfel mai greu de comparat. Aceste comisioane reprezinta un cost foarte serios, care va influenta decizia finala privind alegerea produsului de creditare.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: