Fondurile de pensii private au voie sa plaseze toti banii in titluri de stat
Data publicarii: 03-08-2007 | EconomieConsiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat, miercuri, norma care elimina temporar pragul maxim de 70% pentru activele fondurilor de pensii facultative (pilonul III) care pot fi investite in titluri de stat, a anuntat CSSPP.
Arbitrul pensiilor private a eliminat plafonul de 70%, deoarece sumele acumulate din contributiile participantilor in perioada de inceput nu se incadreaza in limitele de investire in instrumentele financiare declarate in prospect si nici in rentabilitatea propusa, se mentioneaza in comunicat.
Prin urmare, activele unui fond de pensii facultative pot fi investite in proportie de 100% in titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor Publice din Romania, de state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European.
Modificarea temporara a procentului maxim care poate fi investit in fiecare categorie de active ale fondurilor de pensii facultative (pilon III) poate fi facuta numai de catre CSSPP. Proiectul normei s-a aflat in dezbatere publica si a fost discutat cu entitatile de pe piata pensiilor private, se mai arata in comunicatul de presa.
Administratorul poate sa aplice aceste prevederi pana la atingerea valorii de 1 milion lei active nete ale unui fond pe care il administreaza sau pentru o perioada de maximum un an de la data colectarii primei contributii la fondul de pensii facultative. Administratorul mai are obligatia sa revina la incadrarea stabilita de prevederile initiale ale legii in termen de 90 zile de la atingerea valorii de 1 milion lei active nete administrate ale unui fond. Actul normativ va fi transmis spre publicare in Monitorul Oficial, urmand sa fie disponibil si pe site-ul institutiei CSSPP.
Romanii isi pot alege un fond de pensii din 17 septembrie 2007 din propria initiativa, iar in caz contrar vor fi repartizati aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Dupa incheierea procesului de repartizare aleatorie, CNPAS valideaza persoanele pentru fiecare fond de pensii private de pe pilonul II in parte si le inregistreaza in Registrul Participantilor.
Programul reformei pensiilor private din Romania prevede ca, incepand din luna septembrie, timp de patru luni, salariatii cu varsta de pana la 35 de ani vor fi obligati sa aleaga un fond de pensii pe pilonul II (obligatorii). Angajatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani pot opta pentru un fond de pensii oricand, pana la implinirea varstei de 45 de ani, conform normelor CSSPP.
In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Procentul va creste cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana ce va ajunge la 6% din venitul lunar brut, intr-un interval de opt ani.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?