Camatarie cu acte in regula: bancile fac profituri uriase din dobanzi si comisioane
Data publicarii: Astazi, 13-08-2007 | Finante-BanciProfiturile celor mai mari banci care activeaza pe piata romaneasca au crescut "ca din apa" in primul semestru al anului, pe fondul avansului creditelor, in special pentru persoane fizice, noteaza Gardianul. Astfel, profitul net total inregistrat in primele sase luni din 2007 a fost de 1,401 miliarde de lei, cu 14% mai mare fata de perioada similara a anului trecut. Cele mai solicitate imprumuturi raman cele de consum, urmate de cele imobiliare. Acestea sunt purtatoarele celor mai mari dobanzi, dar si a unei multitudini de comisioane percepute de institutiile de credit, unele "pe fata", iar altele, ascunse cu grija.
Principalele banci comerciale care activeaza pe piata romaneasca au raportat profituri uriase pentru primul semestru al anului, pe fondul avansului creditelor, in special pentru persoane fizice. Explicatia cifrelor privind profiturile este simpla: profitand de cererea uriasa pentru imprumuturi, bancile continua sa practice dobanzi uriase si nenumarate comisioane, care ii impovareaza pe clienti. Acestia nu au, practic, nici o sansa sa se protejeze in fata pretentiilor bancilor. Institutiile de credit pot impune, ca in cazul recent al BCR, tot felul de comisioane care nu sunt incluse in contractul semnat cu clientii sau pot sa majoreze comisioanele dupa bunul plac.
Mai mult, bancile recurg adesea, mai ales in conditiile deprecierii euro, la majorarea dobanzilor, fara sa se deranjeze sa anunte clientii. Acestia se trezesc, dupa cateva luni in care si-au platit ratele conform desfasuratoarelor, ca sunt datori la banca cu cateva zeci de euro, pentru ca rata le-a fost majorata "pe sest", dobanda la credit fiind variabila. Sistemul de imbogatire a bancilor functioneaza perfect gratie unei lipse totale de transparenta. Cel mai adesea, clientii sunt atrasi intr-un joc in care afla prea tarziu care este pretul real al imprumutului pe care l-au contractat. Ca bancilor le merge foarte bine, se vede si in viteza cu care isi extind reteaua de sedii. Anul trecut, de pilda, s-au amenajat peste 1.000 de noi unitati bancare, care de care mai luxoase.
Aderarea nu a obligat bancile la un comportament fair-play
Multi romani au sperat ca imediat dupa aderarea la UE, transpunerea normelor europene din domeniul bancar va avea un impact major asupra cresterii gradului de transparenta al institutiilor de credit, in ceea ce priveste tarifarea. Acest lucru nu s-a intamplat. Mai mult, in primul semestru al anului, Romania se confrunta cu o situatie paradoxala din acest punct de vedere: cu cat creste competitia, cu atat bancile sunt mai opace in privinta afisarii costurilor.
Unii specialisti explica acest fenomen prin reticenta institutiilor de credit de a-si transparentiza costurile, de teama ca, imediat, concurenta va face o oferta mai tentanta, cu care ar putea sa-i acapareze potentialii clienti. In fapt, in ultima vreme, bancile au fost obligate, de catre BNR, sa informeze clientii doar cu privire la valoarea dobanzii anuale efective aferenta creditelor de consum. Nu si asupra dobanzii efective anuale a creditelor imobiliare. Restul costurilor pot ramane in continuare ascunse.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?