Iaurtul Danone suspect de contaminare cu dioxina a ajuns in magazine din 31 de judete
Data publicarii: 23-08-2007 | EconomieIaurtul Danone, pentru care exista suspiciunea ca ar fi contaminat cu dioxina, a ajuns in magazine din 31 de judete, iar inspectorii veterinari au retras toate produsele aflate in magazine la data de 14 august, cand Romania a primit o notificare privind riscul existentei dioxinei in iaurturi.
"Am retras iaurturi cu fructe din 31 de judete. Din momentul notificarii, pana marti seara, niciun produs provenit din loturile suspectate ca au fost contaminate cu dioxina nu mai exista in comert. In acest moment, toate produsele sunt sechestrate. Daca se confirma contaminarea, aceste produse vor fi distruse", a declarat miercuri directorul general in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar Vetetinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Liviu Rusu.
Acesta nu a dorit sa precizeze ce cantitate a fost retrasa din comert, insa a mentionat ca a fost vorba despre doua loturi de iaurturi, primul dintre acestea avand termen de valabilitate pana in data de 20 august 2007.
"Primul lot expira in 20 august, deci exista varianta ca o parte din iaurturi sa fi ajuns la consumatori. Al doilea lot avea termen de valabilitate pana in 11 septembrie, dar am retras toate aceste produse de pe piata", a spus Liviu Rusu.
Vicepresedintele ANSVSA, Laszlo Nagy Csutak, a declarat ca a trimis Laboratorului Comunitar de Referinta de la Budapesta probe prelevate de la iaurturile suspecte ca ar fi contaminate cu dioxina, rezultatele analizelor urmand sa fie cunoscute in cel mult zece zile.
ANSVSA a informat, miercuri ca a dispus retragerea de pe piata a unor loturi de iaurturi cu fructe, ca urmare a unor suspiciuni privind contaminarea produselor cu dioxina.
Compania Danone a confirmat, miercuri, ca utilizeaza preparatele de fructe continand guar, considerat de autoritati ca fiind nociv pentru sanatatea consumatorilor, insa precizeaza ca toate produsele realizate, implicit iaurturile cu fructe, nu prezinta riscuri pentru populatie. Dioxina este o substanta cancerigena utilizata frecvent in industria alimentara, iar in doze de peste un miligram pe kilogram provoaca intoxicatii care pot produce malformatii ale fetusilor in cazul gravidelor si maresc riscul dezvoltarii cancerului la persoanele afectate.Danone (PDPA) Productie si Distributie de Produse Alimentare SRL a incheiat anul trecut cu afaceri de 307,6 milioane lei si un profit net de 38,21 milioane lei, conform datelor Ministerului Finantelor. Numarul mediu de angajati a fost anul trecut de 628.
Marcile companiei Danone sunt Actimel, Activia, Nutriday, Delicios, Frutisima, Danonino, Danette, Casa Buna, Cremoso, dar si gama traditionala Danone, smantana si lapte. Grupul Danone e prezent in 120 de tari, fiind unul dintre liderii mondiali din industria alimentara. Compania detine locul intai in lume in industria produselor lactate proaspete si in domeniul apei imbuteliate si locul doi la productia de biscuiti si produse pe baza de cereale. Grupul are pe plan mondial peste 88.000 de angajati si a inregistrat in 2006 vanzari de 14 miliarde euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza