Isarescu: Intermedierea financiara din Romania va creste la 50% din PIB pana in 2014
Data publicarii: 24-08-2007 | Finante-BanciGradul de intermediere financiara din Romania ar trebui sa urce la 50% din produsul intern brut (PIB), cat este in prezent media inregistrata in tarile din Europa Centrala si de Est, de la 27,2%, cat era la finalul lui 2006, a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Pentru atingerea tintei avute in vedere pentru 2014, anul cand Romania si-a propus sa adopte moneda europeana, e nevoie de o crestere anuala a gradului de intermediere financiara cu 2,4 puncte procentuale, ceea ce ar echivala cu un avans mediu anual al creditului neguvernamental de 13,5%, in termeni reali, excluzand influenta exercitata de inflatie.
Intre 2001 si 2006, intermedierea financiara din Romania a crescut in medie cu 3 puncte procentuale pe an, iar imprumuturile acordate firmelor si populatiei au sporit, in medie, cu 34% in termeni reali.
Guvernatorul BNR ia in considerare o crestere a intermedierii financiare din Romania, respectiv o crestere a ponderii creditelor neguvernamentale in PIB la 33,4% pentru acest an, de la 27,2% cat era in 2006. Media gradului de intermediere financiara din tarile din regiune trecea usor la sfarsitul anului trecut de 50%, in vreme ce media din zona euro depasea 100%.
Comparativ cu evolutia inregistrata de Romania, Letonia si Estonia au inregistrat o expansiune rapida de 8-10 puncte procentuale pe an, ajungand in prezent la o intermediere de peste 80% din PIB. Polonia a avut o crestere mai lenta, de un punct procentual pe an, iar in prezent creditele sale neguvernamentale reprezinta 32,5% din PIB, in timp ce Slovacia si Cehia s-au confruntat cu o plafonare si ulterior chiar cu o reducere cu 1-2 puncte procentuale pe an, astfel incat intermedierea financiara din aceste tari se situeaza la circa 40% din PIB.
Guvernatorul a prezentat la Bacau o dizertatie cu titlul "Intermedierea financiara in Romania in perioada 1990-2007", cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii "George Bacovia" din localitate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?