ANAF are mai multa autonomie fata de Finante, devenind ordonator principal de credite
Data publicarii: 30-08-2007 | Finante-BanciAgentia Nationala de Administrare Fiscala a devenit ordonator principal de credite, potrivit unei ordonante privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale aprobate de guvern, fapt care ii va conferi autonomie financiara fata de Ministerul Economiei si Finantelor. Pana in prezent, ANAF a fost ordonator secundar de credite, fiind subordonat Ministerului Economiei si Finantelor. In calitate de ordonator principal de credite, MEF repartizeaza creditele bugetare in bugetul ANAF.
Conform ordonantei aprobate marti de guvern, ANAF va deveni ordonator principal de credite, sporindu-si astfel autonomia financiara fata de MEF. Reprezentantii ANAF au invocat, in mai multe randuri, ca dependenta fata de aprobarile Finantelor pentru fonduri bugetare au cauzat o administrare greoaie.
Ordonanta mai cuprinde modificari ale Codului de procedura fiscala privind plata impozitelor, taxelor, contributiilor si altor sume datorate bugetului general consolidat. Astfel, plata obligatiilor la bugetul de stat se va face intr-un cont unic, iar cea a obligatiilor datorate celorlalte bugete si fonduri intr-un alt cont.
Incepand cu 1 septembrie 2007, vor putea face plata in cont unic doar contribuabilii care nu au datorii, urmand ca de la 1 ianuarie procedura sa fie extinsa la toti contribuabilii.
Potrivit noilor prevederi, depunerea declaratiilor fiscale se poate realiza prin mijloace electronice sau prin sisteme de transmitere la distanta. In acest caz, data depunerii declaratiei este cea a inregistrarii pe pagina de internet a organului fiscal, confirmata printr-un mesaj electronic.
Valorile contraventiilor pentru neinscrierea codului de identificare fiscala pe documente, pentru completarea si pastrarea fiselor de catre platitorii de salarii si venituri sau pentru refuzul debitorului supus executarii silite de a preda bunurile organului de executare spre a fi sechestrate vor fi de la 500 la 1.000 lei pentru persoanele fizice si de la 1.000 la 5.000 lei pentru persoanele juridice.
Alte modificari vizeaza utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale in cazul activitatilor independente de persoanele fizice.
Eliberarea certificatul de cazier fiscal se va realiza pe loc, in toate situatiile, in prezenta contribuabilului sau a reprezentantului acestuia, taxa fiind in suma de 20 de lei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?