ANAF are mai multa autonomie fata de Finante, devenind ordonator principal de credite
Data publicarii: 30-08-2007 | Finante-BanciAgentia Nationala de Administrare Fiscala a devenit ordonator principal de credite, potrivit unei ordonante privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale aprobate de guvern, fapt care ii va conferi autonomie financiara fata de Ministerul Economiei si Finantelor. Pana in prezent, ANAF a fost ordonator secundar de credite, fiind subordonat Ministerului Economiei si Finantelor. In calitate de ordonator principal de credite, MEF repartizeaza creditele bugetare in bugetul ANAF.
Conform ordonantei aprobate marti de guvern, ANAF va deveni ordonator principal de credite, sporindu-si astfel autonomia financiara fata de MEF. Reprezentantii ANAF au invocat, in mai multe randuri, ca dependenta fata de aprobarile Finantelor pentru fonduri bugetare au cauzat o administrare greoaie.
Ordonanta mai cuprinde modificari ale Codului de procedura fiscala privind plata impozitelor, taxelor, contributiilor si altor sume datorate bugetului general consolidat. Astfel, plata obligatiilor la bugetul de stat se va face intr-un cont unic, iar cea a obligatiilor datorate celorlalte bugete si fonduri intr-un alt cont.
Incepand cu 1 septembrie 2007, vor putea face plata in cont unic doar contribuabilii care nu au datorii, urmand ca de la 1 ianuarie procedura sa fie extinsa la toti contribuabilii.
Potrivit noilor prevederi, depunerea declaratiilor fiscale se poate realiza prin mijloace electronice sau prin sisteme de transmitere la distanta. In acest caz, data depunerii declaratiei este cea a inregistrarii pe pagina de internet a organului fiscal, confirmata printr-un mesaj electronic.
Valorile contraventiilor pentru neinscrierea codului de identificare fiscala pe documente, pentru completarea si pastrarea fiselor de catre platitorii de salarii si venituri sau pentru refuzul debitorului supus executarii silite de a preda bunurile organului de executare spre a fi sechestrate vor fi de la 500 la 1.000 lei pentru persoanele fizice si de la 1.000 la 5.000 lei pentru persoanele juridice.
Alte modificari vizeaza utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale in cazul activitatilor independente de persoanele fizice.
Eliberarea certificatul de cazier fiscal se va realiza pe loc, in toate situatiile, in prezenta contribuabilului sau a reprezentantului acestuia, taxa fiind in suma de 20 de lei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online