Bancile au atras aproape o cincime din investitia straina de capital in semestrul I
Data publicarii: 04-09-2007 | Finante-BanciBancile comerciale au atras aproape o cincime din investitia straina directa de capital din primele sase luni, cumuland peste 220 milioane euro, datorita intrarii in piata a unei banci noi, Millennium BCP si a unor injectii de capital ulterioare unor preluari, arata datele Registrului Comertului. Bancile romanesti care au beneficiat de infuzie de capital strain sunt: Banca Comerciala Romana (115,43 milioane euro), ATE Bank Romania (31,49 milioane euro), MKB Romexterra Bank (8,79 milioane euro), Banca Millenium (39,99 milioane euro), Romexterra Bank (21,38 miloane euro), Banca Comerciala Carpatica (707.700 euro).
Investitiile straine directe de capital din Romania, potrivit statisticilor Registrului Comertului, au urcat cu 86,1% in primele sase luni ale anului, pana la 1,141 miliarde, fata de aceeasi perioada de anul trecut, cand au cumulat 613,1 milioane euro. Potrivit datelor bancii centrale, care includ si liniile de credit intragrup, statistici neurmarite de Registrul Comertului, investitiile straine directe au atins in primele sase luni suma de 2,965 miliarde euro, din care 52% au reprezentat investitiile in capitalul companiilor profitul reinvestit, iar creditele intra-grup reprezentau 48%.
Din totalul investitiilor straine de capital de 1,14 miliarde euro, 19,13% a fost directionat catre banci.
ATEbank a devenit actionar majoritar al Mindbank in august 2006, cand a anuntat ca a finalizat achizitia a 55,83% din actiunile Mindbank. Ulterior, ATEbank si-a majorat participatia in subsidiara romaneasca la 87,21%. Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti (UCECOM) Bucuresti detine 8,67% din actiunile ATEbank Romania, restul capitalului social fiind detinut de diverse persoane fizice si juridice. ATEbank Romania are un capital social de 116 milioane lei (36,9 milioane euro).
BCR este cea mai mare banca din Romania, cu active de peste 16 miliarde euro la finele primului semestru. Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane, este unul dintre liderii sistemului financiar din Europa Centrala si de Est, cu peste 50 de mii de angajati care deservesc circa 16 milioane de clienti in 2.700 de unitati din opt tari.
Erste Bank gestiona, la finele primului semestru, active in valoare de 198 miliarde euro si inregistra un profit net de 566 milioane euro, mai mare cu 25,1% fata de perioada similara din 2006, dar usor sub asteptarile analistilor.
Grupul financiar Banca Comerciala Portugeza (BCP) Millennium, care a fost interesat de achizitia BCR, a afisat un profit net pentru primul semestru al anului de 55,1 milioane euro, in crestere cu 51,9% fata de aceeasi perioada din 2006, peste asteptarile analistilor, datorita unor vanzari record ale produselor considerate strategice.
Banca a obtinut licenta de de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru a deschide o sucursala in Romania in 22 decembrie 2006. In planurile bancii este estimata o lansare in septembrie 2007 pe piata romaneasca.
MKB Romexterra Bank, subsidiara grupului MKB-Bayern LB, a obtinut in prima jumatate a acestui an un profit net de 3,8 milioane euro, ca urmare a investitiilor in dezvoltarea retelei, a modificarii structurii organizatorice, recrutarii si pregatirii personalului si procesul de schimbare a imaginii.
De la inceputul anului in structura MKB Romexterra Bank au fost dezvoltate noi linii de afaceri, precum cele de finantari de proiecte, finantare specializata pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM) si servicii de private banking.
Din a doua jumatate a anului trecut MKB Romexterra Bank face parte din grupul financiar bancar german Bayerische Landesbank (Bayern LB), prin investitorul strategic MKB Bank - subsidiara a Bayern LB - care detine o participatie de 75,94% din actiunile bancii romanesti.
Banca Comerciala Carpatica, listata la Bursa de Valori Bucuresti, a afisat un profit net in trimestrul al doilea de 6,85 milioane lei (2,185 milioane euro), in crestere cu 51,88% fata de perioada similara a anului trecut, iar veniturile companiei au crescut cu 21,2%.
Profitul net al bancii in primele sase luni a scazut cu 19,5% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 7 milioane lei (2,2 milioane euro). Veniturile bancare in primul semestru a fost de 172,42 milioane lei, in crestere cu 34,84% fata de perioada similara a anului trecut cand veniturile bancii au fost de 127,8 milioane lei. Cheltuielile totale ale bancii au crescut in primul semetru din 2007 cu 39,10%, pana la 164,5 milioane lei (52,4 milioane euro), comparativ cu valoarea de 118,2 milioane euro cat au fost cheltuielile bancii in semestrul I din 2006.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice