Scutirile de impozit pe cladiri se dau din 2008, doar in conditiile ajutorului de stat
Data publicarii: 02-10-2007 | Finante-BanciConsiliile locale vor putea acorda firmelor, incepand din 2008, scutiri de la plata impozitelor pe cladiri si terenuri doar daca elaboreaza scheme de ajutor de stat regional, dupa ce, in 2007, au putut da scutiri pe o perioada de cinci ani pentru investitiile de peste 500 mii euro.
Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, incepand de anul viitor, consiliile locale vor acorda firmelor scutiri de la plata impozitului pe cladiri si pe terenuri, "in conditiile elaborarii unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv dezvoltarea regionala si in conditiile indeplinirii dispozitiilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 117/2006 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat".
Proiectul nu prevede si nivelul investitiei pentru care o firma ar putea beneficia de facilitatea fiscala, in timp ce Codul fiscal in vigoare stipuleaza ca firmele pot primi aceste scutiri pentru investitii de peste 500 mii euro.
Normele Codului fiscal precizeaza ca prin expresia "efectuarea de investitii de peste 500 mii euro" sunt vizate investitiile pentru "crearea unei noi unitati, extinderea unei unitati existente, demararea sau dezvoltarea unei activitati care implica o schimbare in produsul sau procesul de fabricatie al unei unitati existente, prin aceasta urmarindu-se diversificarea, modernizarea precum si atingerea unei mai bune eficiente economice".
Explicitarea din normele Codului Fiscal in vigoare din ianuarie 2007, momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, preia definitia data investitiilor pentru care se acorda ajutorul de stat regional. Astfel, ajutorul regional este destinat investitiilor pentru "crearea unei noi afaceri, extinderea unei afaceri existente, diversificarea productiei, prin fabricarea de produse noi, in cadrul unei intreprinderi existente, realizarea unei schimbari fundamentale a procesului global de productie de catre o intreprindere existenta".
Din 2007, Romania aplica aceleasi reguli in acordarea ajutoarelor de stat ca oricare stat membru. Principalul scop al ajutoarelor regionale este sustinerea dezvoltarii anumitor regiuni, prin incurajarea investitiilor si a crearii de locuri de munca.
Ajutoarele de stat regionale pot fi acordate in regiunile in care Produsul Intern Brut pe locuitor este mai mic de 75% din media Uniunii Europene, in regiuni propuse de statele membre din cauza problemelor socio-economice si in regiuni de dezvoltare cu o densitate a populatiei mai mica de opt locuitori pe kilometru patrat sau regiuni geografice cu o densitate a populatiei situata sub 12,5 locuitori pe kilometru patrat. Romania este impartita in opt regiuni de dezvoltare, toate avand o medie a PIB pe locuitor situata sub 75% din media europeana.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile