UniCredit isi revizuieste in jos estimarea de crestere economica a Romaniei din 2007
Data publicarii: 04-10-2007 | EconomieScaderea productiei agricole si riscul unei recolte slabe in aceasta toamna ar putea incetini cresterea economica din Romania la 5,8% in 2007, eanticipeaza analistii grupului UniCredit, care si-au revizuit in scadere estimarile, de la 6% in raportul trimestrial anterior.
"In general, estimam o activitate intensa de investitii care sa compenseze un declin ulterior al cresterii consumului si, intr-o oarecare masura, aportul negativ al exporturilor nete. Cu toate acestea, scaderea recenta inregistrata la nivelul productiei agricole, alaturi de riscul unei recolte de toamna slabe, indica nevoia de ajustare in minus a cresterii economiei estimate pentru intregul an, la o crestere reala a produsului intern brut (PIB) de 5,8%", se arata in raportul UniCredit.
Revizuirea in jos a estimarii UniCredit privind cresterea economica a Romaniei din acest an vine dupa cele anuntate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) - de la 6,5% la 6% in prognoza de toamna - si de Fondul Monetar International - de la 6,5% la 6%.
In cel de-al doilea trimestru din acest an, cresterea in termeni reali a PIB-ului Romaniei a surprins piata, temperandu-se la 5,6%, fata de 6% in primul trimestru. Analistii grupului bancar si-au mentinut insa prognoza de crestere economica a Romaniei pentru urmatorii doi ani, la 5,5% in 2008 si 5% in 2009.
UniCredit anticipeaza insa o adancire a deficitului de cont curent in acest an pana la 12,8% din PIB, fata de estimarea anterioara, de 11,5%. "Deficitul de cont curent a crescut intr-un ritm mai rapid decat cel estimat, ajungand la 9 miliarde euro in primele sapte luni, cu o rata anuala de crestere de 98%, din cauza unui deficit comercial tot mai mare. Se preconizeaza un surplus de cerere care va incuraja mentinerea presiunii in lunile urmatoare, ducand astfel la cresterea in continuare a deficitului de cont curent pana la 12,8% din PIB", mai arata raportul bancii.
In 2008, deficitul de cont curent s-ar putea restrange usor la 12% din PIB, iar in 2009 ar putea ajunge la 11% din PIB, mai precizeaza raportul UniCredit. In raportul precedent, economistii de la UniCredit estimau un deficit al contului curent de 11,2% la sfarsitul anului viitor si de 10% in 2009.
Potrivit raportului, inflatia se va tempera pana la finalul anului la 4,2%, in apropierea tintei anuntate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 4%. In raportul trimestrial precedent, Unicredit anticipa un nivel al inflatiei de 4,4% la sfarsitul acestui an.
Ultimele date publicate de Institutul National de Statistica (INS) arata ca inflatia anuala a urcat la 4,96% in august, in apropierea pragului superior al intervalului de plus sau minus 1% care incadreaza tinta de inflatie de 4% a BNR. In ultimul raport asupra inflatiei, publicat la inceputul lunii august, banca centrala estima o inflatie anuala de 3,9% la finalul lui 2007.
"In general, previziunile noastre indica doar o incetinire marginala a cresterii preturilor la 4,2% la sfarsitul anului (putin peste previziunile BNR, de 3,9%). Totusi, mai exista cateva riscuri de crestere cauzate de dinamica preturilor volatile ale alimentelor, de cresterea rapida a salariilor, de cheltuieli fiscale mai ridicate in ultima parte a anului si de recenta presiune exercitata de deprecierea leului", se mai arata in raportul UniCredit.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului