Peste un miliard de lei, banii necesari pentru cresterea pensiilor din noiembrie
Data publicarii: 12-10-2007 | EconomieBugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul 2007 a fost majorat cu suma de 1.050 de milioane de lei, in vederea majorarii valorii punctului de pensie cu 30%, de la 1 noiembrie, bani proveniti din excedentul bugetar care se va colecta la bugetul de pensii pana la sfarsitul anului.
Potrivit ordonantei de urgenta pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale, publicata, joi, in Monitorul Oficial si aprobata de guvern, in sedinta de miercuri, valoarea punctului de pensie se va majora, de la 1 noiembrie, cu 30% si va ajunge la valoarea de 541 de lei. In prezent, valoarea punctului este de 416 lei.
Pentru mentinerea echilibrului, bugetul de asigurari a fost suplimentat cu suma de 1.050 de milioane de lei, bani proveniti din excedentul pe care bugetul il va colecta pana la sfarsitul anului.
Totodata, sumele alocate din credite externe aferente asigurarilor sociale de stat se majoreaza cu 3,6 milioane de lei, iar cele aferente asigurarilor pentru somaj se diminueaza cu suma de 17,4 milioane de lei.
Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a anuntat, saptamana trecuta, ca excedentul bugetului de pensii este estimat la 1,1 miliarde lei (300 milioane euro) pentru inchiderea executiei anului 2007. Pe baza acestei estimari, Pacuraru a precizat ca de la 1 noiembrie valoarea punctului de pensie va creste de la 416 lei la 541 lei. Salariul mediu brut estimat pentru luna noiembrie este de 1.443 lei, ceea ce inseamna ca punctul de pensie va reprezenta 37,5% din acesta.
De la 1 ianuarie, Pacuraru a spus ca se va mai acorda o crestere de 7,4% a punctului de pensie, care va urca de la 541 la 581,3 lei. Totodata, salariul mediu brut este estimat sa ajunga la 1.550 lei, astfel incat ponderea punctului de pensie in acesta se va mentine la 37,5%.
Premierul Tariceanu a declarat, in ziua votului motiunii, in discursul din Parlament, ca intentioneaza, in cazul in care partidele nu voteaza motiunea, sa aiba consultari in scopul devansarii termenului de majorare a pensiilor, propunere apartinand lui Mircea Geoana si respinsa initial de Guvern. Motiunea de cenzura depusa de PSD a fost respinsa, obtinand 220 de voturi, cu 12 mai putin decat ar fi fost necesare ca aceasta sa treaca.
Legea de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2008 a fost initiata de catre PSD si respinsa intr-o prima faza de Guvern, care si-a justificat pozitia prin faptul ca proiectul PSD nu prevedea si sursele de finantare ale unei astfel de masuri. Ulterior, amenintat cu motiune din partea PSD, Guvernul a ajuns la un compromis pe aceasta tema cu parlamentarii opozitiei, acceptand o majorare a punctului de pensie, de la 31% din salariul mediu brut la 37,5%, mai mica decat cea propusa de PSD, de 45%.
Dupa ce legea a fost votata de Parlament, presedintele PSD, Mircea Geoana, a venit cu ideea devansarii termenului pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2008 la 1 noiembrie 2007. Premierul Tariceanu a ironizat solicitarea lui Geoana si a declarat categoric ca majorarea se va face cu 1 ianuarie 2008, intrucat nu exista bani la buget pentru o crestere in avans. Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a explicat ulterior, ca Guvernul nu a anuntat inainte de votarea motiunii ca intentioneaza sa majoreze pensiile de la 1 noiembrie pentru a demonstra ca nu cedeaza "santajului politic" al PSD.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online