Peste un miliard de lei, banii necesari pentru cresterea pensiilor din noiembrie
Data publicarii: 12-10-2007 | EconomieBugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul 2007 a fost majorat cu suma de 1.050 de milioane de lei, in vederea majorarii valorii punctului de pensie cu 30%, de la 1 noiembrie, bani proveniti din excedentul bugetar care se va colecta la bugetul de pensii pana la sfarsitul anului.
Potrivit ordonantei de urgenta pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale, publicata, joi, in Monitorul Oficial si aprobata de guvern, in sedinta de miercuri, valoarea punctului de pensie se va majora, de la 1 noiembrie, cu 30% si va ajunge la valoarea de 541 de lei. In prezent, valoarea punctului este de 416 lei.
Pentru mentinerea echilibrului, bugetul de asigurari a fost suplimentat cu suma de 1.050 de milioane de lei, bani proveniti din excedentul pe care bugetul il va colecta pana la sfarsitul anului.
Totodata, sumele alocate din credite externe aferente asigurarilor sociale de stat se majoreaza cu 3,6 milioane de lei, iar cele aferente asigurarilor pentru somaj se diminueaza cu suma de 17,4 milioane de lei.
Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a anuntat, saptamana trecuta, ca excedentul bugetului de pensii este estimat la 1,1 miliarde lei (300 milioane euro) pentru inchiderea executiei anului 2007. Pe baza acestei estimari, Pacuraru a precizat ca de la 1 noiembrie valoarea punctului de pensie va creste de la 416 lei la 541 lei. Salariul mediu brut estimat pentru luna noiembrie este de 1.443 lei, ceea ce inseamna ca punctul de pensie va reprezenta 37,5% din acesta.
De la 1 ianuarie, Pacuraru a spus ca se va mai acorda o crestere de 7,4% a punctului de pensie, care va urca de la 541 la 581,3 lei. Totodata, salariul mediu brut este estimat sa ajunga la 1.550 lei, astfel incat ponderea punctului de pensie in acesta se va mentine la 37,5%.
Premierul Tariceanu a declarat, in ziua votului motiunii, in discursul din Parlament, ca intentioneaza, in cazul in care partidele nu voteaza motiunea, sa aiba consultari in scopul devansarii termenului de majorare a pensiilor, propunere apartinand lui Mircea Geoana si respinsa initial de Guvern. Motiunea de cenzura depusa de PSD a fost respinsa, obtinand 220 de voturi, cu 12 mai putin decat ar fi fost necesare ca aceasta sa treaca.
Legea de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2008 a fost initiata de catre PSD si respinsa intr-o prima faza de Guvern, care si-a justificat pozitia prin faptul ca proiectul PSD nu prevedea si sursele de finantare ale unei astfel de masuri. Ulterior, amenintat cu motiune din partea PSD, Guvernul a ajuns la un compromis pe aceasta tema cu parlamentarii opozitiei, acceptand o majorare a punctului de pensie, de la 31% din salariul mediu brut la 37,5%, mai mica decat cea propusa de PSD, de 45%.
Dupa ce legea a fost votata de Parlament, presedintele PSD, Mircea Geoana, a venit cu ideea devansarii termenului pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2008 la 1 noiembrie 2007. Premierul Tariceanu a ironizat solicitarea lui Geoana si a declarat categoric ca majorarea se va face cu 1 ianuarie 2008, intrucat nu exista bani la buget pentru o crestere in avans. Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a explicat ulterior, ca Guvernul nu a anuntat inainte de votarea motiunii ca intentioneaza sa majoreze pensiile de la 1 noiembrie pentru a demonstra ca nu cedeaza "santajului politic" al PSD.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău