Pretul benzinei la pompa ar putea atinge patru lei/litru pana la finele anului
Data publicarii: 18-10-2007 | EconomiePretul benzinei la pompa ar putea creste pana la patru lei pe litru pana la finele acestui an, din cauza preturilor in crestere ale barilului de titei, ceea ce va determina scumpiri in lant pentru alte produse, a declarat presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari.
"In contextul geopolitic actual, ne asteptam ca pretul unui baril de titei sa ajunga la circa 100 de dolari in lunile urmatoare, astfel ca, in Romania, pretul bezinei ar putea depasi 3,8 lei pe litru si ar putea urca chiar si pana la patru de lei pe litru", a declarat presedintele Asocietiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache.
Acesta a aratat ca intreaga economie va avea de suferit de pe urma acestor majorari de tarife. "Companiile petroliere isi vor regla preturile astfel incat nu vor inregistra pierderi. Va avea de suferit insa intreaga economie, pentru ca majorarea carburantilor va duce la scumpiri in lant pentru o gama larga de produse", a apreciat Tache.
In opinia sa, impactul pretului record al titeiului pe pietele internationale nu se va resimti atat de pregnant in Romania, tara in care se consuma petrol autohton in proportie de aproximativ 40%.
La randul sau, presedintele LukOil Romania, Constantin Tampiza, a declarat, miercuri, ca pretul titeiului ar putea depasi 100 de dolari pe baril pana la finele acestui an, insa considera ca acest lucru va cauza pierderi pentru companiile petroliere romanesti prin cresterea costurilor si micsorarea volumului de vanzari. "Micsorarea volumului vanzarilor si cresterea costurilor de productie, transport si distributie a combustibilului vor cauza rezultate negative atat pentru LukOil Romania, cat si pentru celelalte companii care opereaza astazi pe piata", a explicat Tampiza.
Titeiul american s-a scumpit, miercuri, pentru a saptea zi consecutiv, castigand peste un dolar, pana la 89 dolari/baril, inainte de a inregistra o scadere usoara, pana la 88,22 dolari/baril si marcand un castig de 61 centi, in contextul in care investitorii se tem de o posibila interventie militara turca in nordul Irakului si de o eventuala criza a stocurilor in aceasta iarna, relateaza Reuters.
Pretul petrolului se apropie de nivelul record - actualizat tinand cont de inflatie - de 90,46 de dolari pe baril, inregistrat in 1980, an ce a urmat Revolutiei iraniene si a marcat inceputul razboiului iraniano-irakian. Preturile din acest an au oscilat in jurul mediei de 67 de dolari.
Potrivit unui raport al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), productia statelor care nu sunt membre in OPEC va scadea cu 110.000 barili pe zi, conform estimarilor pentru trimestrul al patrulea. In acelasi timp, cresterea cererii de petrol in 2007 ar putea fi de 1,28 milioane de barili pe zi, reprezentand o majorare de 1,52%, pana la 85,75 milioane de barili pe zi, se mai arata in raportul OPEC.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice