Greenpeace a gasit o noua sursa de poluare: Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Data publicarii: 01-11-2007 | EconomieGreenpeace sustine, pe baza datelor dintr-un studiu de evaluare a impactului asupra mediului al reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, ca sanatatea oamenilor din zona ar putea fi afectata de emisiile de tritiu, in timp ce expertii institutiilor din Romania contrazic aceasta ipoteza.
"Femeile insarcinate, mamele care alapteaza copii nu trebuie sa locuiasca la mai putin de zece kilometri de centrala, iar oamenii care locuiesc la distante mai mici de cinci kilometri de centrala nu trebuie sa consume produse din gradinile proprii, din stupi, din livezi sau fructele salbatice care cresc in apropiere", a declarat, miercuri, expertul Ian Fairlie, care a realizat pentru Greenpeace raportul privind emisiile de tritiu de la Cernavoda.
Greenpeace
Afirmatiile acestuia reprezinta concluziile desprinse in urma unei analize a Studiului de Evaluare a Impactului asupra Mediului (EIM) pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, elaborat de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Protectia Mediului (ICIM) pentru Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).
"Am mai realizat astfel de comentarii si pentru reactoare nucleare din Canada si, la cererea Greenpeace, am facut o serie de analize ale EIM pentru Cernavoda, comentarii care se concentreaza pe emisiile si deversarile de tritiu, izotopul radioactiv al hidrogenului", a spus Fairlie.
Greenpeace, impreuna cu Nucleaelectrica societatea care detine reactorele 3 si 4, vor organiza, joi, o dezbatere, la Cernavoda, pe aceasta tema in care vor implica si comunitatea locala.
In opinia acestuia, constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda va duce la cresterea "de cel putin patru ori" a emisiilor si deversarilor de tritiu. "Aceste emisii ridicate de tritiu pot avea un impact asupra sanatatii in comunitatile care folosesc apa din Dunare si din canalul Dunare", a mai aratat Fairlie, care a admis faptul ca toate comentariile si recomandarile sale sunt facute in baza EIM, fara o cercetare proprie a posibilului impact la fata locului. "O astfel de cercetare ar fi insemnat sute de mii de lire", a completat Ian Fairlie.
Cu toate acestea, ipoteza prezentata de acesta reflecta cresterea predispozitiei imbolnavirilor de leucemie si cancer pentru locuitorii din zona, desi "nu s-a facut un studiu comparativ din care sa rezulte ca la Cernavoda riscul imbolnavirii de leucemie si cancer este mai ridicat decat in alte zone ale Romaniei.
In replica, reprezentantii Societatii Romane de Radioprotectie sustin ca zona Cernavoda este atent monitorizata, iar statisticile Ministerului Sanatatii nu plaseaza aceasta zona in topul imbolnavirilor de leucemie si cancer.
De asemenea, seful laboratorului de Radioprotectie din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice, Nicolae Bidica, a explicat ca doza de tritiu la care sunt expusi locuitorii orasului Cernavoda este de 100 de ori mai mica decat limita legala acceptata la nivel national si international. "In conformitate cu limitele stabilite la nivel international si general acceptate, limita legala din Romania este de un milisievert (miliSv - unitate de masura a efectului radiatiei asupra organismului, n.r.) pe an, insa Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) poate adopta o limita restrictiva pentru zonele mai expuse radiatiilor. Astfel, CNCAN a impus pentru zona Cernavoda o limita de 50 microSv, iar studiile arata ca un locuitor din zona ia o doza de zece microSv, ceea ce reprezinta de o suta de ori mai putin decat limita legala general acceptata", a spus Nicolae Bidica.
Totodata, profesorul universitar din cadrul Universitatii Politehnica, Petre Ghitescu, sustine ca "eventualul pericol" asupra caruia vor sa atraga atentia reprezentantii Greenpeace este similar pericolului pe care il reprezinta emisiile de dioxid de carbon pentru sanatate. "Toata lumea merge pe strada, unde sunt masini ale caror emisii de dioxid de carbon sunt inhalate, dar nimeni nu s-a imbolnavit pana acum de cancer din cauza asta", a spus Ghitescu.
Reprezentantii Greenpeace au afirmat ca cer Guvernului Romaniei sa analizeze alternativele la energia nucleara si sa creeze o comisie care sa evalueze toate potentialele pericole care deriva din astfel de proiecte.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial