BRD: Leul s-ar putea aprecia pana la 3,20 lei/euro in decembrie 2007
Data publicarii: 01-11-2007 | Finante-BanciMoneda nationala ar putea inregistra in perioada urmatoare o tendinta de apreciere fata de euro, astfel incat spre finalul acestui an sa asistam la un curs de 3,20 lei/euro, a spus, miercuri, economistul sef al BRD Groupe Societe Generale, Florian Libocor. "Ne asteptam ca leul sa isi mentina tendinta de apreciere in perioada urmatoare. Expectatiile pe curs nu au cum sa fie in sens de depreciere a monedei nationale, decat ocazional", a spus Libocor.
El a adaugat ca e de asteptat ca leul sa atinga un nivel de tranzactionare de 3 lei/euro in urmatorii trei ani sau chiar mai devreme, cursul de schimb fiind, insa, influentat de nivelul deficitului extern.
"Dobanda de politica monetara este un instrument putin eficient, astfel incat cursul de schimb in sine a fost principalul instrument de politica monetara cu efect imediat in piata, dar nu neaparat sanatos, asupra ajustarii deficitului balantei comerciale si implicit a balantei contului curent", a explicat Libocor.
Economistul sef al BRD SocGen a adaugat ca scaderea de patru ori consecutiv a dobanzii de politica monetara efectuata de banca centrala de la inceputul acestui an a fost eronata, iar o parte din derapajul inflationist e explicat de acest lucru.
La acestea se adauga gestiunea eronata a politicii fiscale, potrivit careia guvernul isi amana cheltuielile spre finalul anului si inregistreaza, in consecinta, deficit numai in ultimele doua-trei luni, a mai spus Libocor.
Astfel, Libocor anticipeaza o inflatie de 6,2% la finalul acestui an, ceea ce ar reprezenta o crestere medie a preturilor cu 4,7% in 2007. Ulterior, el vede o temperare treptata a inflatiei, astfel incat la sfarsitul lui 2010 aceasta ar urma sa ajunga la 3,5%.
La ultima sedinta de politica monetara, banca centrala a decis sa mentina dobanda cheie la 7% pe an. BNR a redus dobanda de politica monetara de patru ori consecutiv, de la 8,75% la inceputul anului la 7% pe an la jumatatea anului. Ultimele date publicate de Institutul National de Statistica indica o inflatie anuala de 6,03% in septembrie, in crestere fata de luna anterioara cand era de 4,96%.
Dupa aprecierea leului din prima parte a anului, care a culminat cu nivelul maxim atins de moneda nationala fata de euro pe 2 iulie, cand Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs oficial de 3,1112 lei/euro, a urmat o depreciere constanta a monedei nationale. Astfel, leul a pierdut peste 29 bani (9,37%) in doua luni, iar pe 21 septembrie banca centrala a afisat un curs oficial de 3,4026 lei/euro, nivel ce nu mai fusese atins de opt luni. Ulterior, nivelul de tranzactionare al leului a oscilat in apropiere de 3,35 lei/euro.
Conducerea bancii centrale a anuntat la prezentarea ultimului raport asupra inflatiei din luna august ca estimeaza ca inflatia se va situa la 3,9% la finalul acestui an, usor mai jos decat nivelul de 4% tintit pentru 2007, dar in intervalul de 3-5% avut in vedere. BNR tinteste o rata a inflatiei de 3,8% la finalul lui 2008 si de 3,5% pentrru sfarsitul lui 2009.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online