Procedura de despagubire a deponentilor CEC pentru Dacii va fi stabilita prin OUG

Data publicarii: 01-11-2007 | Finante-Banci

Modalitatile de despagubire a persoanelor care au depus, inainte de 1989, bani la CEC pentru cumpararea de masini Dacia, vor fi stabilite de catre Ministerul Economiei si Finantelor printr-o ordonanta de urgenta, a decis miercuri Guvernul. "Vor fi lansate emisiuni de titluri de stat care vor constitui modalitatea de despagubire a celor care au avut carnete de depuneri la CEC pentru achizitionarea de autoturisme", a anuntat primul-ministru Tariceanu.

Potrivit Guvernului, emisiunea de titluri de stat se va efectua pe numele CEC, cu detalierea tehnicilor concrete de  realizare a acesteia, iar CEC va opera cu aceste titluri in contul si numele deponentilor pe care ii are in evidenta. Data scadentei va fi de un an de la data emisiunii, a precizat premierul Tariceanu.

Parlamentul a adoptat, in luna mai, legea 146 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia.

Potrivit acestei legi, persoanele fizice care au depus la CEC pana la data de 1 noiembrie 1990, diverse sume de bani aflate inca in depozitul initial constituit, in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia, au dreptul sa obtina despagubiri banesti.

Despagubirile vor fi egale cu suma depusa la CEC indexata cu nivelul indicelui ratei de inflatie, calculat din data depunerii pana in ziua achitarii, din care se deduce dobanda legala bonificata de CEC pe perioada cat a fost acordata.

Pentru acoperirea financiara a despagubirilor banesti se vor acorda titluri de stat cu maturitate intre unu si doi ani.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: