Proprietarii ar putea prelungi asigurarea facultativa a casei, fara alta obligatorie
Data publicarii: 01-11-2007 | Finante-BanciProprietarii care si-au facut o asigurare facultativa a locuintei vor putea sa o prelungeasca la expirarea acesteia, fara sa mai fie nevoiti sa intocmeasca una obligatorie in termen de cinci zile, potrivit modificarilor efectuate de Comisia de Buget-Finante a Senatului, a spus presedintele Comisiei.
Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost prezentat Comisiei de Buget, Finante, Activitate Bancara si Piata de Capital din Senatul Romaniei si dezbatut in sedinta din 25 septembrie, la care au participat si presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, si vicepresedintele CSA, Tudor Balta.
Totodata, Comisiei de Buget, Finante a Senatului a eliminat din textul proiectului riscul care se asigura in cazul daunelor produse constructiilor cu destinatie de locuinta ca efect indirect, cum sunt cele generate de un dezastru natural. "In textul propus de Comisie, riscurile care se asigura obligatoriu vizeaza daunele produse ca efect direct al producerii dezastrului natural", a spus joi presedintele Comisiei de Buget, Finante a Senatului, Aron Ioan Popa.
Comisia a introdus si notiunea de fransiza, definita ca fiind partea de prejudiciu suportata de persoana pagubita, stabilita ca valoare fixa sau procent din despagubirea totala prevazuta de polita de asigurare impotriva dezastrelor (PAD). Comisia considera ca in acest fel se poate mentine prima de asigurare la o valoare scazuta si se transfera un risc mai mare catre reasiguratori. S-a considerat de asemenea, ca proprietarul de casa trebuie sa isi asume un risc cat mai mic, iar valoarea fransizei se stabileste prin decizia CSA, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei (MO).
De asemenea, comisia senatului a mai eliminat din proiectul de lege prevederea potrivit careia in cazul constructiile cu destinatie de locuinta aflate in co-proprietate se va incheia un singur contract de asigurare obligatorie si se va plati o singura prima obligatorie, iar suma datorata de fiecare persoana co-asigurata sa se stabileasca in raport de cota parte din proprietate.
Aceasta situatie a fost reglementata in sensul ca va fi incheiat cate un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuinta in parte, iar prima de asigurare se va plati tot pentru fiecare locuinta.
La fel s-a procedat si in cazul condominiilor, in care sunt cel putin patru apartamente, adica se va incheia cate un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuinta in parte, iar prima de asigurare se va plati pentru fiecare locuinta.
Asigurarea obligatorie a locuintelor urmeaza sa fie gestionata de o societate pe actiuni - Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) - la care actionari vor fi firmele de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.
Comisia senatului a mai eliminat din proiect si prevederea potrivit careia pot dobandi calitate de actionari ai PAID si alte persoane juridice care nu au calitatea asiguratori.
In prezent, proiectul de lege se afla pe ordinea de zi a Senatului, unde a mai figurat si pe 9 si 15 octombrie, dar nu a fost dezbatut. Termenul de adoptare tacita este pe 29 noiembrie 2007, a mai spus Aron Ioan Popa.
Elaborarea proiectului de lege a fost determinata de riscul foarte mare la dezastre naturale (cutremure si inundatii) la care Romania este expusa, acestea fiind cauzatoare de pierderi foarte mari, atat umane, cat si materiale, a explicat Popa.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online