Senatorii au adoptat legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor

Data publicarii: 06-11-2007 | Imobiliare

Plenul Senatului a votat luni, cu 73 de voturi pentru si unul impotriva, proiectul de lege al Guvernului privind asigurarea obligatorie a locuintelor, decizia finala urmand sa fie luata de Camera Deputatilor.

Potrivit textului votat de catre senatori, incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la adoptarea normelor de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea legii, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa-si asigure impotriva dezastrelor naturale toate constructiile cu destinatie de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora, inregistrate in evidentele organelor fiscale.

Suma asigurata ce poate fi acordata in temeiul legii este echivalentul in lei la cursul de schimb al BNR a 20.000 de euro pentru fiecare locuinta de tip A si 10.000 de euro pentru fiecare locuinta de tip B. Potrivit legii, tipul A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic si tipul B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

In vederea gestionarii asigurarii obligatorii impotriva dezastrelor naturale a locuintelor se constituie Societatea comerciala de asigurare-reasigurare SA, Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, constituita prin asocierea societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte, potrivit dispozitiilor legii 32/2000, iar activitatea PAID este supusa reglementarii si supravegherii CSA.

De asemenea, in cazul constructiilor cu destinatie de locuinta aflate in coproprietate, se va incheia cate un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuinta in parte. In acest caz, prima de asigurare se va plati pe fiecare locuinta in parte. Beneficiarii asigurarii si asiguratii care, la data intrarii in vigoare a legii, au largit sau modificat locuintele fara autorizatie de construire sau cu nerespectarea autorizatiei, afectand structura de rezidententa a locuintelor si favorizand expunerea la unul din riscurile asigurate obligatoriu, nu vor fi despagubiti in baza asigurarii obligatorii in cazul producerii riscului asigurat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: