Telecomunicatiile, energia si transporturile, monitorizate de Consiliul Concurentei

Data publicarii: 09-11-2007 | Economie

Telecomunicatiile, energia si transporturile se numara printre sectoarele atent monitorizate de Consiliul Concurentei, avand in vedere incidenta cazurilor de incalcare a Legii concurentei si ponderea acestor activitati in economie.

Alaturi de domeniile mentionate, Consiliul monitorizeaza si domeniul sanatatii si cel al constructiilor, a declarat, joi, Daniela Badila, director in autoritatea de concurenta, dupa un seminar organizat de Casa de Avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii.

In ceea ce priveste amenzile aplicate de Consiliu, Badila a aratat ca sunt sanctionate atat firme mici, precum agentiile imobiliare, care se organizeaza in carteluri, cat si cele mari, precum firmele de asigurari.

Potrivit lui Stefan Damian, din cadrul Casei de Avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii, cartelurile au ca obiect sau ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei, intelegerile dintre firme vizand preturile practicate, acorduri de partajare a pietei sau licitatii.

Dispunerea unei investigatii in cazul constituirii de carteluri se face din oficiu sau la plangerea unei persoane fizice sau juridice, afectate in mod real si direct de o practica anticoncurentiala.

O alta modalitate de incalcare a Legii concurentei se refera la abuzul de pozitie dominanta.

Redactia BankNews.ro