CE arata ca Romania va avea, in 2008, crestere economica de 5,9% si inflatie de 5,5%

Data publicarii: 09-11-2007 | Economie

Comisia Europeana arata in prognoza economica de toamna, publicata vineri, ca Romania va avea, anul viitor, o crestere economica de 5,9% din PIB, o rata medie a inflatiei de 5,5%, un deficit de cont curent de peste 15% si o crestere a numarului de angajati cu 1%.

In proiectul de buget pentru 2008, guvernul a proiectat indicatori macroeconomici mai optimisti decat cei estimati vineri de Comisia Europeana. Astfel, potrivit proiectului de buget, cresterea economica ar urma sa fie de 6,5%, inflatia de 3,8%, deficitul de cont curent de 13,3% din PIB, iar  majorarea numarului de salariati cu 2%.

Prognoza Comisiei Europene indica o crestere economica de 5,9%, anul viitor, si de 5,8%, in 2009, apreciind ca formarea de capital fix va continua, in special datorita ritmului de crestere din domeniul constructiilor. Alti factori care vor contribui la cresterea economica vor fi investitiile straine directe si fondurile europene. Totodata, consumul va ramane puternic, arata Comisia Europeana, datorita cresterii salariilor, dar si a ratei de angajare.

Pe fondul cererii mari, volumul importurilor il va depasi pe cel al exporturilor, considera CE, ceea ce va duce la o majorare a deficitelor externe. Deficitul de cont curent va fi de peste 15% in 2008, conform Comisiei, si de peste 16% din PIB in 2009.

Pe de alta parte, prognoza Comisiei indica o crestere a ratei de angajare cu 1% in 2008 si in 2009, pe fondul crearii de noi locuri de munca prin investitii straine directe si a diminuarii economiei gri.

Inflatia este prognozata de CE la 5,5% in 2008, fiind influentata de efectele negative ale secetei in agricultura si de cresterea preturilor pe piata petrolului. In 2009, acesti factori vor avea un impact mai scazut, arata prognoza, si  inflatia va fi mai scazuta, de 4,5%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: