PIB-ul statelor din zona euro a depasit estimarile pentru al treilea trimestru din 2007
Data publicarii: 15-11-2007 | InternationalCresterea economica in zona euro s-a situat peste asteptarile pietei in al treilea trimestru din 2007, datorita performantelor robuste ale celor trei mari economii europene, potrivit datelor publicate miercuri, insa economistii atrag atentia asupra unei incetiniri economice, informeaza Reuters.
Biroul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a anuntat ca produsul intern brut in cele 13 state ce folosesc moneda euro a crescut cu 0,7% in perioada iulie-septembrie 2007, fata de 0,3% in cele trei luni precedente.
In termeni anuali, economia a crescut cu 2,6%, de la 2,5%, in al doilea trimestru din 2006. Economistii citati de Reuters estimau o crestere cu 0,6% a profitului trimestrial si o extindere anuala de 2,5%.
"Acestea sunt date din trecut. Potrivit noilor indicatori, economia va arata mult mai rau incepand cu trimestrul al patrulea", a declarat directorul Euroland, Ken Wattret, economist al BNP Paribas.
"Nu trebuie sa mergi prea departe pentru a descoperi problemele curente ale economiei, printre care se numara dificultatile de pe pietele financiare, riscul adus de criza creditelor, riscul recesiunii SUA, intarirea ratelor de schimb, majorarea preturilor la petrol", a spus acesta.
Preturile ridicate la petrol si incetinirea din sectorul constructiilor imobiliare au redus cresterea economica a Greciei in al treilea trimestru din 2007 la 3,6%, de la 4,1% in al doilea trimestru, potrivit statisticilor oficiale ale statului elen.
"As fi foarte surprins daca nu vom fi martorii unei incetiniri economice semnificative in urmatoarele trimestre", a declarat Wattret.
Economistul Societe Generale, Oliver Gasnier, a declarat ca se astepta la o crestere economica in zona euro de 0,2%, pentru al treilea trimestru din 2007.
Germania, cea mai mare economie din zona euro, a condus clasamentul in al treilea trimestru din 2007, cu o crestere economica de 0,7%, sustinuta de sectorul constructiilor, de investitiile in echipament si de consumul privat.
Franta a anuntat o crestere economica de 0,7%, pentru al treilea trimestru din 2007, cea mai rapida in decurs de un an, datorita accelerarii consumului si investitiilor dar si gratie contributiilor pozitive din comert.
Rezultatele din comertul exterior au contrastat cu nemultumirile Frantei in legatura cu impactul negativ al unui euro puternic asupra exporturilor, aratand o crestere substantiala ce a depasit rata importurilor.
Economistii au afirmat ca rezultatele din al treilea trimestru au fost pozitive, asteptandu-se din partea Frantei la un PIB anual de 1,9%, sub estimarile guvernului dar in ton cu proiectiile Comisiei Europene.
In Italia, ce-a de-a treia mare economie din zona euro, PIB-ul a crescut cu 0,4% datorita activitatii sporite din industrie si sectorului de servicii. Economistii se asteapta la o crestere a cheltuielilor de consum, odata cu urmatoarele date ce vor fi publicate in luna decembrie.
In timp ce rata de 0,7% a cresterii economice din Franta si Germania a fost una pozitiva, in Spania, aceeasi valoare a reprezentat cel mai negativ nivel din ultimele 11 trimestre. Aceasta a dus la o crestere economica anuala de 3,8%, de la 4% in trimestrul precedent, insa tot a fost mai buna decat se asteptase.
Spania a fost singura tara, dintre cele patru mari economii din zona euro, care a inregistrat un nivel negativ al cresterii economice in perioada iulie-septembrie.
Olanda a raportat o crestere economica de pana la 1,8%, cea mai mare din ultimii zece ani, anuntand castiguri anuale de 4,1% datorita sporirii productiei de gaze naturale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă
- Studiu Deloitte: cheltuielile de sarbatori se mentin, in acest sezon, la nivelul de anul trecut, chiar daca 73% dintre cumparatori se asteapta la scumpiri, iar 37% au o situatie financiara mai precara
- Studiu Deloitte: companiile din majoritatea sectoarelor directioneaza mai mult de jumatate din bugetul de marketing catre activitati din mediul digital
- Bringo, cel mai nou chirias al cladirii Eminescu Offices dezvoltat de Akcent Development
- EY România: Indemnizațiile membrilor CA, directorilor și administratorilor impozitate ca salarii ori ca activitate cu TVA? - punct de vedere