PIB-ul statelor din zona euro a depasit estimarile pentru al treilea trimestru din 2007

Data publicarii: 15-11-2007 | International

Cresterea economica in zona euro s-a situat peste asteptarile pietei in al treilea trimestru din 2007, datorita performantelor robuste ale celor trei mari economii europene, potrivit datelor publicate miercuri, insa economistii atrag atentia asupra unei incetiniri economice, informeaza Reuters.

Biroul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a anuntat ca produsul intern brut in cele 13 state ce folosesc moneda euro a crescut cu 0,7% in perioada iulie-septembrie 2007, fata de 0,3% in cele trei luni precedente.

In termeni anuali, economia a crescut cu 2,6%, de la 2,5%, in al doilea trimestru din 2006. Economistii citati de Reuters estimau o crestere cu 0,6% a profitului trimestrial si o extindere anuala de 2,5%.

"Acestea sunt date din trecut. Potrivit noilor indicatori, economia va arata mult mai rau incepand cu trimestrul al patrulea", a declarat directorul Euroland, Ken Wattret, economist al BNP Paribas.

"Nu trebuie sa mergi prea departe pentru a descoperi problemele curente ale economiei, printre care se numara dificultatile de pe pietele financiare, riscul adus de criza creditelor, riscul recesiunii SUA, intarirea ratelor de schimb, majorarea preturilor la petrol", a spus acesta.

Preturile ridicate la petrol si incetinirea din sectorul constructiilor imobiliare au redus cresterea economica a Greciei in al treilea trimestru din 2007 la 3,6%, de la 4,1% in al doilea trimestru, potrivit statisticilor oficiale ale statului elen.

"As fi foarte surprins daca nu vom fi martorii unei incetiniri economice semnificative in urmatoarele trimestre", a declarat Wattret.

Economistul Societe Generale, Oliver Gasnier, a declarat ca se astepta la o crestere economica in zona euro de 0,2%, pentru al treilea trimestru din 2007.

Germania, cea mai mare economie din zona euro, a condus clasamentul in al treilea trimestru din 2007, cu o crestere economica de 0,7%, sustinuta de sectorul constructiilor, de investitiile in echipament si de consumul privat.

Franta a anuntat o crestere economica de 0,7%, pentru al treilea trimestru din 2007, cea mai rapida in decurs de un an, datorita accelerarii consumului si investitiilor dar si gratie contributiilor pozitive din comert.

Rezultatele din comertul exterior au contrastat cu nemultumirile Frantei in legatura cu impactul negativ al unui euro puternic asupra exporturilor, aratand o crestere substantiala ce a depasit rata importurilor.

Economistii au afirmat ca rezultatele din al treilea trimestru au fost pozitive, asteptandu-se din partea Frantei la un PIB anual de 1,9%, sub estimarile guvernului dar in ton cu proiectiile Comisiei Europene.

In Italia, ce-a de-a treia mare economie din zona euro, PIB-ul a crescut cu 0,4% datorita activitatii sporite din industrie si sectorului de servicii. Economistii se asteapta la o crestere a cheltuielilor de consum, odata cu urmatoarele date ce vor fi publicate in luna decembrie.

In timp ce rata de 0,7% a cresterii economice din Franta si Germania a fost una pozitiva, in Spania, aceeasi valoare a reprezentat cel mai negativ nivel din ultimele 11 trimestre. Aceasta a dus la o crestere economica anuala de 3,8%, de la 4% in trimestrul precedent, insa tot a fost mai buna decat se asteptase.

Spania a fost singura tara, dintre cele patru mari economii din zona euro, care a inregistrat un nivel negativ al cresterii economice in perioada iulie-septembrie.

Olanda a raportat o crestere economica de pana la 1,8%, cea mai mare din ultimii zece ani, anuntand castiguri anuale de 4,1% datorita sporirii productiei de gaze naturale.

NewsIn