Pretul painii va creste cu 18% in acest an

Data publicarii: 15-11-2007 | Economie

Pretul painii va inregistra o crestere cu maxim 18 procente, pana la 1 decembrie, aceasta majorare fiind deja aplicata in doua etape, a declarat, miercuri, presedintele patronatului din industria de morarit si panificatie, Aurel Popescu.

"In prima etapa - in luna septembrie - pretul painii a crescut cu 10 la suta, iar acum cu 7-8 procente. Procesatorii care nu au aplicat cea de-a doua etapa, probabil ca o vor face pana la 1 decembrie", a apreciat Popescu.

Procesatorii sustin ca, in acest an, s-ar fi justificat o majorare cu 50 la suta a pretului painii, in conditiile in care pretul graului s-a dublat fata de perioada similara din 2006.

"In prezent, tona de grau pe piata europeana este de 246 euro, iar de pe piata interna achizitionam grau cu 0,82 lei pe kilogram", a mai spus presedintele Rompan.

La ora actuala procesatorii detin stocuri de grau pana in preajma datei de 1 februarie 2008.

"De la anul probabil vom mai lua alte masuri pe piata painii in functie de evolutia preturilor la materia prima", a explicat Aurel Popescu.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, productia de grau a scazut semnificativ in acest an, din cauza secetei, la numai trei milioane de tone, cu 2,56 milioane de tone mai putin fata de recolta anului 2006, in conditiile in care suprafata insamantata a fost de 1,9 milioane de hectare.

Piata painii inregistreaza in prezent o valoare de un miliard de euro, corespunzatoare unei productii de circa 2,3 milioane tone de paine. Cu toate ca Romania dispune de o capacitate de productie de 2,5 ori mai mare decat necesarul de consum, este de asteptat ca in urmatorii ani sa patrunda foarte mult capital strain pe piata locala.

Pe aceasta piata extrem de fragmentata cotele principalilor jucatori din morarit si panificatie variaza intre 4-6 la suta, in timp ce piata neagra reprezinta circa 40 la suta din total. Principalii competitori sunt Vel Pitar, Loulis, Boromir Ind Ramnicu Valcea, Dobrogea Grup, Racova Com Agro Pan Vaslui, Pangram Resita sau Pan Group Craiova.

Rompres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: