Vosganian vrea asigurarea obligatorie a caselor care sa acopere din pagubele unui cutremur ca in '77

Data publicarii: 15-11-2007 | Economie

Asigurarea obligatorie a locuintelor este necesara pentru ca Romania nu poate suporta pagubele de 5-10 miliarde euro pe care le-ar putea provoca un cutremur de magnitudinea celui din 1977, a spus joi ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

De asemenea, introducerea asigurarilor obligatorii ale locuintelor ar ajuta la dezvoltarea pietei romanesti de asigurari,in conditiile in care romanii "nu se simt ispititi de avantajele asigurarii", a mentionat Vosganian, care a adaugat ca este nevoie de o schimbare a mentalitatii.

In prezent, piata romaneasca a asigurarilor este dependenta de asigurarile obligatorii, insa dezvoltarea asigurarilor de viata, a celor de sanatate sau din sectorul constructiilor va stimula piata, care ar putea ajunge la 10 miliarde euro peste sapte-opt ani, a estimat Vosganian.

"Piata asigurarilor va creste pe zona asigurarilor de viata, care in prezent este in stagiu incipient", a declarat Vosganian, care asteapta mult si din partea asigurarilor de sanatate, a caror dezvoltare va reduce din povara asupra sistemului de asigurari sociale.

Dezvoltarea asigurarilor ca urmare a orientarii unor surplusuri din economie spre aceasta piata ar avea un rol dezinflationist, a mai comentat Vosganian, care a gasit totusi si hibe acestei piete, amintind de asigurarile de malpraxis, care reprezinta 10 milioane de euro pe an, in conditiile in care asiguratorii incaseaza prime fara sa plateasca daune pe acest segment. 

Ministrul este insa optimist, in conditiile in care piata asigurarilor se va dezvolta si ca urmare a avansului economic. Astfel, el estimeaza ca romanii vor deveni prosperi intr-un interval relativ scurt. Astfel, produsul intern brut pe locuitor va ajunge la circa 20.000 euro in 2020, fata de 6.400 euro cat este estimat pentru 2008.

NewsIn