Toti operatorii economici trebuie sa-si reduca emisiile de dioxid de carbon cu 10% in 2007
Data publicarii: 21-11-2007 | EconomieReducerea de catre CE a plafonului de emisii de dioxid de carbon pentru Romania, cu 10% pentru 2007 si cu 20,7% pentru 2008-2012, implica o diminuare proportionala si pentru agentii economici, a anuntat, marti, un oficial din Ministerul Mediului.
"Decizia Comisiei Europeane este la nivel national, fara a impune cota care revine fiecarui operator economic in parte. In cazul in care Romania va trebui sa aplice decizia Comisiei, autoritatile au stabilit ca reducerea cotei sa se aplice proportional pentru toti agentii economici, astfel pentru fiecare dintre ei reducerea va fi de 10% pentru 2007 si de 20% pentru perioada 2008-2012", a declarat Dumitra Mereuta, director pe probleme de schimbari climatice in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Directorul Directiei de Politici Energetice din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), Alexandru Sandulescu, a declarat, marti, ca reducerea plafonului de emisii de gaze propus de Romania pentru 2007 este o masura retroactiva care transforma producatorii de energie in cumparatori de certificate de emisii de gaze.
"Fiecare producator si-a stabilit, la inceputul anului 2007, un plan de productie si, implicit, de emisii in functie de propunerea pe care Romania a inaintat-o Comisiei. Avand in vedere decizia CE anuntata in octombrie de reducere cu zece procente a plafonului pentru 2007, producatorii vor trebui sa cumpere certificate pentru a acoperi aceasta diferenta", a explicat Sandulescu.
Ministrul mediului Attila Korodi declara, saptamana trecuta, ca Guvernul a discutat despre oportunitatea de a contesta decizia Comisiei Europene de reducere a nivelului de emisii de gaze pentru Romania si a mandatat Departamentul de Afaceri Europene sa inceapa demersurile pentru contactarea unor firme de avocatura in acest sens. Executivul urmeaza sa decida daca va contesta decizia Comisiei, pana pe 26 decembrie, termenul prevazut de procedurile europene.
Forul european a decis, prin Planul National de Alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon, o reducere cu 10% pentru 2007, respectiv cu 20,7% pentru perioada 2008-2012, fata de nivelul propus de Romania.
Potrivit Comisiei Europene, schema garanteaza reducerea, cu cele mai scazute costuri din punct de vedere economic, a emisiilor de gaze cu efect de sera produse in sectorul energetic si cel industrial, ajutand astfel Uniunea Europeana si statele membre sa isi duca la indeplinire angajamentele asumate prin Protocolul de la Kyoto.
Planurile nationale de alocare stabilesc, pentru fiecare stat membru, plafonul sau limita din cantitatea de dioxid de carbon pe care o pot emite instalatiile care intra sub incidenta schemei de comercializare, precizand numarul exact de certificate de emisii pe care le primeste fiecare instalatie.
Conform Hotararii de Guvern privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, un astfel de certificat reprezinta titlul care confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon, intr-o perioada definita. Potrivit prevederilor actului normativ, instalatiile care intra sub incidenta schemei de comercializare sunt cele din sectorul energetic, din domeniul productiei si prelucrarii metalelor feroase, din industria mineralelor si cele folosite pentru producerea de celuloza din lemn sau hartie si carton.
Romania a sustinut, in cadrul intalnirii Consiliului de Mediu al UE, in luna februarie, la care delegatia romana a participat pentru prima data ca membru deplin, angajamentul intern de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, pana in 2020, fata de anul de referinta prevazut in Protocolul de la Kyoto - 1990.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial