Ministrii de finante ai UE sunt ingrijorati de inflatie si de evolutiile valutare
Data publicarii: 21-11-2007 | Finante-BanciMinistrii de finante ai statelor din zona euro au deplans aprecierea rapida a monedei europene, urmarind cu atentie ratele de schimb valutar, a declarat marti presedintele Eurogroupului, Jean-Claude Juncker, odata cu nivelul record inregistrat de euro in raport cu dolarul, informeaza Reuters.
Juncker a afirmat de asemenea ca va trimite saptamana viitoare un mesaj de avertizare catre China in legatura cu rata de schimb a yuanului, spunand ca Europa ar trebui sa nu subestimeze riscul unei urcari a inflatiei.
Fara a mentiona explicit posibilitatea unei interventii pe pietele valutare, Juncker a declarat ca cele 13 state membre din zona euro s-au aflat in contact permanent cu partenerii lor din Japonia si SUA, in ceea ce priveste ratele de schimb valutar.
Potrivit prim-ministrului luxemburghez, Juncker, chiar daca Banca Centrala Europeana nu a avut drept tinta stabilizarea ratelor de schimb, "asta nu inseamna ca nu ar trebui sa examinam atent ratele de schimb curente".
Scopul ECB este de a asigura stabilitatea preturilor, pastrand inflatia sub rata de 2%.
"Nu sunt unul dintre acei politicieni care se tem de inflatie, insa va asigur ca sunt din ce in ce mai preocupat de aceasta problema", a declarat Junker.
Acesta a spus ca nivelul crescut al euro nu a impiedicat pana acum economiile din regiune sa-si mareasca cota de piata in alte zone ale lumii.
"Dar ce s-a intamplat in trecut nu este un bun exemplu fata de ce s-ar putea intampla pe viitor, in cazul in care continuam sa neglijam rata de shimb a euro", a adaugat acesta.
Euro a crescut marti pana la un nivel record de 1,4797 dolari, potrivit Reuters.
Presedintele Eurogroupului spera ca secretarul trezoreriei americane, Henry Paulson, sa reafirme saptamana aceasta faptul ca aprecierea dolarului este in interesul Statelor Unite ale Americii.
Junker va conduce in premiera o delegatie ce se va deplasa saptamana viitoare in China, impreuna cu presedintele ECB, Jean-Claude Trichet si comisarul UE pe afaceri monetare, Joaquin Almunia, pentru a determina Beijingul sa-si stabilizeze moneda nationala.
"Vom explica de ce liderii din economia chineza ar trebui sa rezolve problema yuanului. Ne vom asigura ca de data asta sa fim intelesi", a spus acesta.
Junker a declarat saptamana trecuta ca yuanul este subevaluat cu 20%-25%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online