Isarescu prezideaza un comitet responsabil cu simularea unor eventuale crize financiare in Romania

Data publicarii: 21-11-2007 | Finante-Banci

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a fost ales pe 5 noiembrie presedinte al Comitetului National de Stabilitate Financiara, care va avea ca principala functie organizarea de simulari ale unor situatii de criza financiara la nivel national, a spus marti Cristian Bichi, director in BNR.

Alegerea guvernatorului in aceasta functie a avut loc in cadrul primei intalniri a acestui comitet. Entitatea este parte a unui sistem mai complex care functioneaza la nivelul Uniunii Europene, pentru simularea crizelor financiare la nivel national, regional si european, a explicat Bichi, directorul adjunct al departamentului de stabilitate financiara al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Comitetul a fost infiintat la cererea Ecofin, consiliul ministrilor de finante din statele Uniunii Europene, pentru supravegherea stabilitatii sistemului financiar si gestionarea unor eventuale crize financiare, a mai declarat, marti, oficialul, in cadrul primului dintre seminariile din seria EU-COFILE, organizate la Sinaia de Alpha Bank, BNR si Asociatia Romana a Bancilor.

Infiintarea noii autoritati este prevazuta in cadrul unui acord incheiat intre Ministerul Economiei si Finantelor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia  de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si BNR, la 31 iulie 2007. Acordul vizeaza cooperarea in domeniul stabilitatii financiare si al gestionarii crizelor financiare si respecta una dintre cerintele Uniunii Europene pentru statele membre.

"Comitetul National de Stabilitate Financiara este un Domestic Standing Group, iar fiecare tara membra a UE este obligata sa infiinteze o astfel de autoritate", a mai spus Bichi.

Comitetul este format din guvernatorul BNR, ministrul economiei si finantelor si sefii a trei autoritati de supraveghere a pietelor (CNVM - piata de capital, CSA - asigurari - si CSSPP - pensii private). Presedintia acestei entitati va fi asigurata, anual, prin rotatie, de unul din membrii comitetului.

NewsIn