Bodega, birtul si cabaretul au nevoie de licenta de la Agricultura pentru distribuirea alimentelor

Data publicarii: Astazi, 29-11-2007 | Economie

Patronii de birturi, bodegi si de cabaret trebuie sa obtina licenta de fabricatie de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) daca doresc sa livreze produsele alimentare catre alte magazine, potrivit unui proiect emis de MADR.

Potrivit proiectului emis de MADR, "licentele de fabricatie se acorda pentru producerea categoriilor de produse alimentare care se realizeaza in unitati tip restaurant, braserie, pizzerie, berarie, bar, fast-food, bufet, bodega, birt, rotiserie, macelarie, bistro, cabaret, unitati de tip cofetarie (...) care se vand in reteaua de comercializare in detail sau angro si nu prin vanzare directa".

"Prin acest proiect, inlocuim un act normativ mai vechi, dar nu este o noutate ca anumite unitati care produc alimente au nevoie de licenta. Este vorba doar de unitatile care nu vand direct consumatorului. De exemplu, o cofetarie deruleaza o activitate de alimentatie publica, atunci cand produsele sunt ditribuite direct consumatorului si pentru aceasta categorie nu este prevazuta licenta. Insa, daca produsele sunt distribuite altor magazine, atunci este obligatorie licenta de functionare", a declarat, miercuri, directorul in cadrul MADR, Tudorel Balta.

Licentele de fabricatie se acorda agentilor economici care desfasoara activitati in domeniul productiei de produse alimentare sau asociatiilor familiale, precum si persoanelor fizice autorizate. Pentru a obtine aceasta licenta, operatorul economic trebuie sa depuna o cerere la Directia Agricola din judet. Licentele se acorda in functie de dotarile tehnice ale unitatii respective, de conditiile de productie, dar si de pregatirea profesionala a angajatilor.

"Noi nu verificam decat eligibilitatea agentului economic, vedem daca indeplineste conditiile legale pentru a realiza produse alimentare. Alte institutii ale statului verifica, de exemplu, daca sunt respectate normele sanitar-veterinare", a precizat Balta.

Potrivit proiectului, MADR emite licente de fabricatie pentru produsele lactate, pentru carne si produse din carne, dar si din peste. De asemenea, in lista propusa de MADR pentru acordarea licentelor se gasesc si bauturi, printre care palinca, tuica sau vinul.

Agentul economic poate obtine licenta in cel mult 30 de zile, daca inspectorii MADR constata ca datele inscrise in documentatie corespund "cu realitatea de pe teren". In egala masura, operatorul economic risca sa nu primeasca licenta, daca sunt constatate anumite deficiente la nivelul unitatii. De asemenea, producatorul risca sa piarda licenta, daca inspectorii din minister descopera nereguli in urma controalelor, cum ar fi utilizarea de materie prima, alta decat cea declarata.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: