Romanii prefera apartamentele noi, desi o locuinta veche este cu circa 40% mai ieftina

Data publicarii: 29-11-2007 | Imobiliare

Romanii prefera sa cumpere locuinte noi deoarece apreciaza facilitati cum ar fi locul de parcare subteran si spatiile de depozitare de la subsolul blocului, desi un apartament mai vechi poate fi cu pana la 40% mai ieftin, potrivit consultantilor imobiliari ai DTZ Echinox.

"Din punct de vedere al pretului, apartamentele vechi sunt in continuare o varianta mai ieftina cu pana la aproximativ 40% fata de o varianta in imobil nou. Balanta inclina totusi spre apartamentele noi datorita facilitatilor oferite, cumparatorii preferand, din ce in ce mai mult, sa faca un efort financiar pentru a beneficia de o proprietate mai buna. Printre aceste facilitati se numara locuri de parcare in garajul subteran, locuri de parcare pentru oaspeti, spatii de depozitare la subsolul imobilului, servicii administrative si de securitate - cum ar fi paza si supravegherea video -, interfon, centrala termica proprie de apartament sau de bloc si spatii amenajate de joaca pentru copii si piscina exterioara", potrivit consultantului DTZ Echinox, Victoria Linca.

Potrivit acesteia, o concurenta mai serioasa va exista, probabil, in urmatorii doi-trei ani, cand se vor finaliza mai multe complexe rezidentiale de mari dimensiuni, in zone semi-centrale, cum ar fi Titan, Vitan, Vacaresti, Berceni si Crangasi.

"Pentru succesul proiectelor noi, dezvoltatorii vor trebui sa ofere mai multe facilitati precum conditii de finantare foarte bune pentru cumparatori, o calitate buna a finisajelor, precum si alte dotari - cum ar fi bucatariile mobilate - si facilitati", potrivit consultantului DTZ Echinox.

Scaderea in timp a preturilor apartamentelor vechi va fi strans legata de o oferta tot mai mare de apartamente noi, orientarea majoritatii cumparatorilor indreptandu-se catre cele noi. "Prin urmare, previzionam o scadere treptata a preturilor, insa strans legata de o scadere a interesului pentru acest segment de oferta. Acest fenomen se va petrece in toate cartierele bucurestene, acolo unde cumparatorul va avea mai multe variante de achizitionare a unui apartament de imobil nou la un pret competitiv", a declarat consultantul DTZ Echinox.

Cererea de apartamente pentru clasa mediu plus continua sa existe intrucat investitia in acest gen de apartamente are un randament crescut in comparatie cu tarile vecine. Cumparatorii sunt mici investitori romani sau straini care cumpara, fie din stadiul de proiect pentru a revinde ulterior cu un profit, fie cu scopul inchirierii.

Alta categorie de cumparatori o constituie patronii si directorii unor mari companii internationale care pot apela si la banca pentru obtinerea unui credit. Zona ultracentrala (UC) va ramane o zona cautata, iar terenurile pentru noi proiecte sunt foarte rare. Deocamdata clasa de mijloc nu este foarte bine conturata si identificata, puterea de cumparare fiind inca relativ scazuta in comparatie cu oferta de pret, a spus consultantul DTZ Echinox.

Scumpirile din ultimii ani sunt explicate printr-un dezechilibru dintre cerere si oferta, mai precis oferta limitata pentru cererea de locuinte noi, a declarat Victoria Linca.

"Nordul Capitalei concentreaza mare parte dintre noile proiecte rezidentiale pentru clasa mediu plus, ramanand in topul preferintelor cumparatorilor datorita accesului mai bun catre punctele de interes ale orasului si a concentratiei mari de spatii de birouri in zona. A locui in apropierea locului de munca este un criteriu important in alegerea unui apartament, din cauza traficului tot mai dificil din Bucuresti", potrivit consultantului DTZ Echinox.

In ultimii ani, zona de nord a Capitalei a cunoscut o dezvoltare dinamica in concordanta cu o cerere crescuta pentru aceasta zona. Cererea pentru zona de nord exista in continuare, insa terenuri disponibile pentru noi proiecte sunt extrem de putine. Atata timp cat exista in continuare cerere pentru aceasta zona, precum  si oferta, preturile nu vor scadea, a spus Victoria Linca.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: