Romanii prefera apartamentele noi, desi o locuinta veche este cu circa 40% mai ieftina
Data publicarii: 29-11-2007 | ImobiliareRomanii prefera sa cumpere locuinte noi deoarece apreciaza facilitati cum ar fi locul de parcare subteran si spatiile de depozitare de la subsolul blocului, desi un apartament mai vechi poate fi cu pana la 40% mai ieftin, potrivit consultantilor imobiliari ai DTZ Echinox.
"Din punct de vedere al pretului, apartamentele vechi sunt in continuare o varianta mai ieftina cu pana la aproximativ 40% fata de o varianta in imobil nou. Balanta inclina totusi spre apartamentele noi datorita facilitatilor oferite, cumparatorii preferand, din ce in ce mai mult, sa faca un efort financiar pentru a beneficia de o proprietate mai buna. Printre aceste facilitati se numara locuri de parcare in garajul subteran, locuri de parcare pentru oaspeti, spatii de depozitare la subsolul imobilului, servicii administrative si de securitate - cum ar fi paza si supravegherea video -, interfon, centrala termica proprie de apartament sau de bloc si spatii amenajate de joaca pentru copii si piscina exterioara", potrivit consultantului DTZ Echinox, Victoria Linca.
Potrivit acesteia, o concurenta mai serioasa va exista, probabil, in urmatorii doi-trei ani, cand se vor finaliza mai multe complexe rezidentiale de mari dimensiuni, in zone semi-centrale, cum ar fi Titan, Vitan, Vacaresti, Berceni si Crangasi.
"Pentru succesul proiectelor noi, dezvoltatorii vor trebui sa ofere mai multe facilitati precum conditii de finantare foarte bune pentru cumparatori, o calitate buna a finisajelor, precum si alte dotari - cum ar fi bucatariile mobilate - si facilitati", potrivit consultantului DTZ Echinox.
Scaderea in timp a preturilor apartamentelor vechi va fi strans legata de o oferta tot mai mare de apartamente noi, orientarea majoritatii cumparatorilor indreptandu-se catre cele noi. "Prin urmare, previzionam o scadere treptata a preturilor, insa strans legata de o scadere a interesului pentru acest segment de oferta. Acest fenomen se va petrece in toate cartierele bucurestene, acolo unde cumparatorul va avea mai multe variante de achizitionare a unui apartament de imobil nou la un pret competitiv", a declarat consultantul DTZ Echinox.
Cererea de apartamente pentru clasa mediu plus continua sa existe intrucat investitia in acest gen de apartamente are un randament crescut in comparatie cu tarile vecine. Cumparatorii sunt mici investitori romani sau straini care cumpara, fie din stadiul de proiect pentru a revinde ulterior cu un profit, fie cu scopul inchirierii.
Alta categorie de cumparatori o constituie patronii si directorii unor mari companii internationale care pot apela si la banca pentru obtinerea unui credit. Zona ultracentrala (UC) va ramane o zona cautata, iar terenurile pentru noi proiecte sunt foarte rare. Deocamdata clasa de mijloc nu este foarte bine conturata si identificata, puterea de cumparare fiind inca relativ scazuta in comparatie cu oferta de pret, a spus consultantul DTZ Echinox.
Scumpirile din ultimii ani sunt explicate printr-un dezechilibru dintre cerere si oferta, mai precis oferta limitata pentru cererea de locuinte noi, a declarat Victoria Linca.
"Nordul Capitalei concentreaza mare parte dintre noile proiecte rezidentiale pentru clasa mediu plus, ramanand in topul preferintelor cumparatorilor datorita accesului mai bun catre punctele de interes ale orasului si a concentratiei mari de spatii de birouri in zona. A locui in apropierea locului de munca este un criteriu important in alegerea unui apartament, din cauza traficului tot mai dificil din Bucuresti", potrivit consultantului DTZ Echinox.
In ultimii ani, zona de nord a Capitalei a cunoscut o dezvoltare dinamica in concordanta cu o cerere crescuta pentru aceasta zona. Cererea pentru zona de nord exista in continuare, insa terenuri disponibile pentru noi proiecte sunt extrem de putine. Atata timp cat exista in continuare cerere pentru aceasta zona, precum si oferta, preturile nu vor scadea, a spus Victoria Linca.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial