Firmele si populatia vor plati dobanzi mai mari la credite in urmatoarele luni

Data publicarii: 30-11-2007 | Finante-Banci

Dobanzile la imprumuturile luate de companii si populatie vor creste in urmatoarele luni, ca efect al majorarii ratelor pe piata interbancara, a declarat joi Rozalia Pal, senior economist la Unicredit Tiriac Bank. "Pe segmentul companiilor exista deja o tendinta de crestere a dobanzilor, iar pe retail nu se observa deocamdata o astfel de evolutie. Probabil aceasta se va manifesta de la inceputul anului viitor si va fi semnalata de cresterea dobanzilor pe piata interbancara", a explicat Pal.

Economistul sef al UniCredit Tiriac Bank a adaugat ca, pana la sfarsitul lunii septembrie, ratele dobanzilor au fost pe o tendinta descrescatoare.

Declaratiile analistului de la UniCredit Tiriac vin in contextul in care dobanzile pe piata monetara a bancilor au urcat dupa majorarea dobanzii cheie a bancii centrale de la 7% la 7,50%, pe 31 octombrie, si dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a intensificat miscarile de sterilizare a excesului de lichiditate din piata, care a tinut dobanzile sus.

Dobanzile au sarit insa si la creditele in moneda europeana, chiar daca Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut din iunie dobanda de politica monetara la 4%, deoarece turbulentele de pe pietele financiare survenite incepand din august ca urmare a crizei de pe piata americana a creditelor ipotecare cu risc ridicat (subprime) au "secat" lichiditatea de pe piata monetara a zonei euro, bancile evitand sa se imprumute una pe alta in lipsa unor informatii clare despre expunerea grupurilor financiare pe piata ipotecara americana.

Astfel, dobanzile de pe piata monetara europeana (Euribor) au urcat semnificativ, iar bancile care au nevoie de finantare sunt nevoite sa plateasca mai mult pentru creditele in euro. Miercuri, BCE a imprumutat bancilor fonduri pe trei luni cu cea mai mare dobanda inregistrata din aprilie 2001, de 4,7% pe an, dupa cresterea neasteptata a cererii pe o piata dornica sa isi asigure lichiditate inainte de sfarsitul anului.

Or, cea mai mare parte a creditelor acordate pe piata romaneasca sunt cu dobanzi variabile, in functie tocmai de dobanzile de pe pietele monetare - Robor la lei sau Euribor la euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: