Romania se afla pe locul 13 in Europa dupa suprafata impadurita, doar 26% din totalul tarii
Data publicarii: 04-12-2007 | EconomieRomania ocupa locul 13 in Europa din puctul de vedere al suprafetelor impadurite, respectiv 26% din totalul teritoriului, cu 2,6% mai putin decat media europeana, a declarat, marti, ministrul mediului, Attila Korodi.
"Romania, din punctul de vedere al suprafetelor impadurite, se afla pe locul 13 in Europa cu 26% din totalul suprafetei. Tara noastra este, insa, cu 2,6% sub media europeana, de 29,3%. In prezent, fondul forestier al Romaniei ocupa o suprafata de 6,5 milioane hectare, din care suprafata ocupata exclusiv de paduri e de 6,3 milioane de hectare", a spus ministrul.
Potrivit acestuia, alte tari similare ca relief si conditii climatice sunt Austria - 38%, Cehia si Slovacia - 34,7%, Bulgaria cu 35,2%.
In ceea ce priveste raportul dintre suprafata impadurita a unei tari si numarul de locuitori, Romania este pe locul 10 la nivel european, cu 0,33 hectare pe locuitor, primele locuri fiind ocupate de tarile nordice Finlanda, Suedia si Norvegia, care au intre 4,6 si 2,3 hectare pe locuitor.
"Pe plan mondial, suprafata minima impadurita a unei tari nu trebuie sa scada sub 25%, ceea ce insemna ca noi suntem cu putin peste aceasta limita minima stabilita", a aratat Korodi.
In ceea ce priveste suprafetele impadurite pe judete, sapte judete din Romania au suprafete impadurita sub 10% din totalul teritoriului lor, respectiv Calarasi - 4,2%, Teleorman - 5%, Constanta - 5,5%, Braila - 5,7%, Ialomita - 5,8%, Galati - 8,3% si Olt - 9,6%.
"Avand in vedere aceasta situatie, desi problema suprafetelor impadurite nu intra in atributiile Ministerului Mediului, ministerul a demarat proiectul "O masina vanduta, un copac plantat", prin care urmarim sa echilibram deficitul de vegetatie forestiera prin plantarea de copaci cu precadere in aceste judete cu probleme", a mai spus Korodi.
Proiectul a demarat cu o actiune comuna a Ministerului Mediului si a companiei Porsche Romania, prin care s-au plantat 55.000 de copaci, pe aria localitatilor Crivat, Plataresti si Mitreni din judetul Calarasi.
In opinia ministrului, astfel de programe sunt un pas catre realizarea tintei nou stabilite in legislatie de 20 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor pana in 2010 si 26 de metri patrati de spatiu verde pana in 2013. De asemenea, realizarea de perdele forestiere reprezinta una din masurile necesare pentru combaterea frecventei fenomenelor extreme, inundatii si seceta, prevazute in proiectul strategiei anti-seceta.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice