BCR: Inflatia ar putea cobori la 5,4% in decembrie 2008

Data publicarii: 02-02-2008 | Economie

Inflatia anuala s-ar putea tempera pana la 5,4% la finalul acestui an, de la nivelul de 6,57% din decembrie 2007, ceea ce ar insemna o noua ratate a tintei de inflatiea bancii centrale, de 3,8% plus sau minus un punct procentual, arata estimarile BCR pentru acest an.

Un rol cheie in procesul dezinflationist il va avea, insa, evolutia monedei nationale, care s-ar putea aprecia pana la un nivel de aproximativ 3,50 lei/euro in a doua parte a anului, dar numai daca investitorii straini isi recapata increderea in valutele statelor emergente, mai arata studiul publicat vineri de Banca Comerciala Romana (BCR).

"Banca centrala a intarit cadrul politicii monetare, prin cresterea dobanzii cheie la 8% si prin sterilizarea excesului de lichiditate, chiar si prin doua licitatii zilnice de atragere de depozite. Cu toate acestea, leul va intra pe un trend de apreciere numai in conditiile cresterii increderii investitorilor in pietele emergente si a unor indicatori macroeconomici locali mai buni, care ar putea fi publicati incepand cu mijlocul anului", mai arata estimarile BCR.

Majoritatea analistilor din piata romaneasca se asteapta la o noua majorare a dobanzii de politica monetara, cu 0,5 pana la 1%, de la 8% in prezent, in cadrul sedintei consiliului de administratie al BNR de luni, 4 februarie.

Pentru sfarsitul lui 2009, analistii BCR prognozeaza temperarea inflatiei anuale pana la 4,5%, care este marja superioara a intervalului de plus sau minus 1% care incadreaza tinta de inflatie de 3,5% a bancii centrale.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: