Ministerul de Finante: noul tarif al gazelor va avea un impact de maxim 0,3% in pretul alimentelor
Data publicarii: 02-02-2008 | EconomieTentativa de a sugera valuri uriase de preturi, rezultate in urma noului pret la gaze, nu este reala, impactul afectand indicele de inflatie, in februarie, cu doar 0,2% pana la 0,3% din pretul final, a transmis vineri, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).
Impactul ultimei majorari a pretului la gaze naturale asupra preturilor produselor alimentare este de 0,3% in industria alimentara, 0,2% in industria carnii, 0,7% in industria carnii de pasare, 0,3% la prepararea produselor din carne si de 0,5% la fabricarea painii si a produselor de panificatie, se arata intr-un comunicat transmis de MEF.
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, si ministrul de Finante, Varujan Vosganian, s-au intalnit vineri, cu reprezentantii producatorilor interni din industria alimentara, pentru a anliza evolutia indicilor de preturi in industria de profil. Toate partile au convenit ca majorarea pretului la gazele naturale cu 8,5% "are un impact relativ mic asupra cresterii pretului si se incadreaza in anliza facuta impreuna cu BNR, potrivit careia, pentru luna februarie, impactul acestei cresteri afecteaza indicele de inflatie cu 0,2%, pana la 0,3% din pretul final", precizeaza documentul MEF.
"Vreau sa-i asigur pe romani ca nu avem in vedere simultaneitatea cresterii acestor preturi, pretul la energie electrica a ramas neschimbat de la 1 ianuarie si, in clipa de fata, nu avem elemente sa schimbam aceasta atitudine", a declarat ministrul de Finante, Varujan Vosganian.
Reprezentantii patronatelor si ai sindicatelor vor discuta, in urmatoarele saptamani, impreuna cu cei trei producatori nationali de ingrasaminte, cu ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, si cu reprezentanti ai Consiliului Concurentei impactul majorarii la gaze asupra preturilor la ingrasaminte chimice.
Reprezentantii patronatelor din industria alimentara declarau, miercuri, ca preturilor produselor vor creste cu pana la 20%, majorarea fiind determinata de scumpirea gazelor, dar si de deprecierea leului sau de costurile pentru materia prima utilizata in industria alimentara.
"Majorarea cu 8,5 % a gazelor naturale are o influenta de pana la 7 % in pretul produselor alimentare, iar ponderea variaza in functie de gradul de utilizare in procesul tehnologic. Sunt sectoare, cum ar fi panificatia sau industria zaharului, unde gazele sunt utilizate mai mult sau, din contra, industria carnii, unde gazele au o pondere mai mica", a spus presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza